Online már meg lehet nézni a válaszúti Bánffy-kastélyt

2023. december 13. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Online már „látogatható” a válaszúti Bánffy-kastély – tájékoztat a Kolozs Megyei Tanács közleménye.

Az európai uniós és a megyei önkormányzat saját forrásaiból felújított kastély hivatalos átadását november végén tartották, de a nagyközönség csak jövő tavasztól látogathatja az egykori Bánffy-birtokot. A Kolozs Megyei Tanács ugyanakkor elérhetővé tette, hogy digitálisan is meg lehessen nézni és be lehessen járni az épületet és a hozzá tartozó birtokot (a linkre kell kattintani!)

Első pillantásra úgy tűnik, hogy az épület és birtok tényleg minden fontos elemét meg lehet tekinteni, a pincétől egészen a kastély fő látványosságának számító kétszintes előcsarnokig és az ebédlőig, amelyek tényleg az épület egykori pompáját idézik. Sőt, az ebédlőben akár közel is lehet menni a sokat emlegetett díszéhez, a zöld mázas cserépkályhához is, amelynek első változatát Ferenc József császárnak adományozta a tulajdonos, de utána azért saját magának is elkészítette.

A kastély átadásáról és az épületről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!