Továbbra is magasan szárnyalnak a kolozsvári karácsonyi vásár árai

2023. december 8. – 16:50

Továbbra is magasan szárnyalnak a kolozsvári karácsonyi vásár árai
Sorbanállás a 20 lejes lángosért a kolozsvári karácsonyi vásárban – fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éve azt írtuk, annyira elszálltak a kolozsvári karácsonyi vásár árai, hogy még Budapesten is olcsóbban adják a kürtőskalácsot, mint nálunk. Idén ez messzemenően nem igaz, de szinte csak a kürtős maradt az egyetlen termék, ami nem drágult az elmúlt évhez képest.

Már közös utcai teázást is szerveznek idén, hogy felhívják a figyelmet a kolozsvári karácsonyi vásár megfizethetetlen áraira. Évek óta téma, hogy egy átlagembernek egyre elérhetetlenebb a karácsonyi vásár kínálata, tavaly ilyenkor mi is azt tapasztaltuk, hogy Kolozsváron a kürtőskalácsot drágábban adják, mint Budapesten, pedig már ott is mindenki arra panaszkodik, hogy a turisták zsebére szabták az árazást. Emil Boc, persze, azt nyilatkozta, hogy nem drágább a kolozsvári vásár, mint Nagyszebenben, Bukarestben vagy az ország más városában.

Idén aztán új szervezői lettek a fesztiválnak, az Untold fesztivállal kapcsolatba hozható cégek nyerték el az esemény megtartására kiírt közbeszerzést. A cégháló elég bonyolult, mindenesetre a fesztivál főszerezője, Bogdan Buta a fő kedvezményezettje a vásárt szervezését elnyerő Fantesia Untold Kft.-nek. Rögtön el is kezdtek azon viccelni, hogy most szabadulnak el csak igazán az árak. Elmentünk tehát megnézni, hogy a szervezőváltás mennyire látszik a vásáron és az árakon.

Untold-lilába borult a vásár

A változás első pillantásra szembetűnő, hiszen az új szervezők lecserélték a karácsonyi vásár teljes dizájnját. Már a kapuk is a fesztiválra annyira jellemző műanyag borítást és lila színt kaptak, és az tényleg csak a kezdet.

Ha akarnák sem tudnák letagadni, hogy kik a szervezők. Egy az egyben a fesztiválra jellemző túláradó ízlésvilág uralja a vásárt. Óriási nyalókák, még nagyobb csomagok jelennek meg, és a színpad dekorációja is mintha kistestvére lenne a fesztiválon korábban látottaknak. Talán csak a vásári bódék dekorációjában maradtak kétlábbal a földön.

Az új mottón sem gondolkodtak túl sokat, úgy látszik, a szervezők szeretnek új világokba „repíteni”, csak míg a fesztiválon ez általában egy sárkányos mesevilágot jelent, addig a vásár esetében ebből lett a Karácsony Planéta fantázianév. Ezzel szépen ki is bújtak az alól, hogy mindhárom kapura kiírják magyarul a „kolozsvári karácsonyi vásár” feliratot, amit november közepén még olyan lelkesen ünnepeltek a politikusok, hogy végre sikerült elérni. A három kapuból kettőre végül a Planeta Crăciun felirat került. Soha nem gondoltam volna, hogy amikor azt írtam, hogy untoldosik a vásár, ezt ennyire szó szerint lehet majd venni.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Persze a szervezői tapasztalat is meglátszik a vásáron, azért ennek az eseménynek sokkal egységesebb lett a kinézete, mint a korábbiaknak, és nem kellett több hozzá, mint többé-kevésbé egységes feliratok. Más kérdés, hogy szerintem ez az émelyítő lila valahogy sehogy sem talál a karácsonyhoz, de hát nekem ilyen konzervatív ízlésem van a színekben.

Csak a fénysátor és a karácsonyfa maradt a régi, de az is csak azért, mert azt nem a szervezők, hanem a város biztosítja.

A külcsín új, de a kínálat a régi

A vásár küllemének megváltozása a kínálatban nem hozott jelentős átalakulást, sőt szinte az árusoknak is régi ismerősként integethetünk, ha volt lehetőségünk szót váltani velük korábban. Az árak viszont kevés kivételtől eltekintve drágábbak lett.

Vegyük például a tavalyi összesítésünket, amiben már szerepelt egy úgymond vásári alapcsomag, amiből szinte biztosan veszünk valamit, ha arra járunk:

TermékKolozsvár, 2022Kolozsvár, 2023
Mézeskalács1010
Tea913
Forralt bor1315
Kürtőskalács2525
Lángos2020

Jól látszik, hogy két olyan terméknek lett látványosan drágább az ára, amit nagyjából egységesen a szervezők forgalmaznak: a forralt bornak és teának. Cserében ezek olyan jól csengő fantázianeveket is kaptak, mint a Red Rudolph és a Winter Whisper, és alig kapjuk meg őket a kínálatban. Valamennyire árnyalja a képet, ha mellé tesszük, hogy a főtéri kocsmában sem adják 15 lejnél olcsóbban a forralt bort, és a teáért is simán elkérnek 10 lejt. Azért tudom ilyen biztosan, mert a vásár felfedezése közben arra gondoltam, a szomszédos kocsmában majd olcsóbban iszom forralt bort, de végül ott is ugyanannyit kértek érte, és még többet sem kaptam cserébe. Úgy tűnik, idén télen ez a standard ár Kolozsvár főterén.

A kürtőskalács ára sem drágább, mint amennyiért a belvárosban vagy a Sétatéren kínálják mostanság egy átlagos kedd délelőtt, és lángost is csak kivételes esetben kapunk 15 lejnél olcsóbban mostanság Kolozsváron. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének drágák, csak lehet, hogy nem a vásár miatt van, hanem egyszerűen Kolozsvár központjában most kb. minden drága. Azért hangsúlyozom, hogy a központban, mert például azért a kőttes palacsintáért, amiért az ószeren 7 lejt fizetek, a központi vásárban 15 lejt kellene. Meg is néztem, hogy más városokban minként alakulnak az árak.

Marosvásárhelyen úgy tűnik, némileg fordított a képlet az előbb említett alapcsomag esetében. A forralt bor és a tea változatlan maradt tavalyihoz képest, sőt, mézeskalácsot most már 9 lejes áron is kaptunk. A kürtőskalács árával viszont már Marosvásárhelyen is beérték Kolozsvárt, a klasszikus diós, cukros, fahéjas ízesítésűért már ott is 25 lejt kérnek, míg a málnadarabkákba forgatottnak 30 lej az ára. A lángos ára szabadult nagyon el, 15 lejért szimpla lángost lehet venni, de hát szimpla lángost nagyon ritkán eszünk, a klasszikus sajtos, tejfölös, fokhagymás ára 20 lej, valamint a csokisért és a lekvárosért is ennyit kérnek. Viszont egy ünnepi, csokis és gyümölcsös lángosért már 25-30 lejt kell fizetni.

TermékMarosvásárhely, 2022Marosvásárhely, 2023
Mézeskalács109
Tea88
Forralt bor1010
Kürtőskalács2025
Lángos15(15) 20

Az Ora de Sibiu beszámolóját véve alapul úgy tűnik, hogy Nagyszebenben idén is olcsóbb a kínálat. Az igaz, hogy a mézeskalács ára ott is 10 lejnél kezdődik, de a forró tea és a forralt bor ára is 10 lej, és egy szimpla lángosért sem kérnek többet. Azt hiszem, nem véletlenül választották Európa legolcsóbb karácsonyi vásárának a szebenit. Pláne, ha mellé teszem, hogy a kifejezetten a turisták pénztárcájára utazó budapesti Vörösmarty téren szervezett vásáron akár 4500 forintot (azaz 58 lejt) kérnek becsületes lángosért, a kürtőskalács ára pedig 3000 forintnál (azaz 39 lej) kezdődik, pedig az csak egy kisebb, nem olyan átlagos méretű, mint amilyet nálunk kapni. Tehát úgy tűnik, hogy a vásári alapcsomag nagyjából standart kolozsvári árakat jelent, amik valamivel drágábbak, mint egy éve.

Persze továbbra is olyan érzés kimenni a kolozsvári vásárra, mintha egy kisebb street food fesztiválon járnánk, és ebben az esetben a drágulás is jelentősebbnek tűnik. Szinte minden van: 5 darab churros ára 27 lej, egy egész pizza pedig 36 lej (tavaly 35 lej volt). A sült krumpli esetében már jelentősebb a drágulás, míg tavaly 10 lej körüli áron adták, idén jellemzőbb, hogy 12 lejt kérnek érne, ahogy a töltött káposzta árát is megtolták, tavaly még 25 lejért lehetett 5 tölteléket megvenni, most már 32 lejt kell kifizetni érte. A hot dog tavaly 15 lejnél kezdődött, most 20 lejnél olcsóbban nem láttam, de 25 lejért annál gyakrabban. Tavaly a palacsintát 20-27 lejért adták, idén 22 lejnél kezdődnek, és bőven 30 lej fölé kúsztak az árak. A hamburgerért egy éve 30-35 lejt kértek, most inkább 40-45 lej körül adják. És még csak ettünk.

A kürtőskalács minden árusnál 25 lejbe kerül Kolozsváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A kürtőskalács minden árusnál 25 lejbe kerül Kolozsváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A vásári látványosságok közül az óriáskerék idén is 30 lejbe fáj, csak míg tavaly ezért 4 fordulat járt, idén meg kell elégedni 2 teljes egésszel. És gyerekeknek nincs kedvezmény. A ringlispíl egy 3 perces alkalomra 20 lejbe kerül, tavaly ezért még csak 15 lejt kellett fizetni. Ha netán valami szuvenírt is szeretnénk, akkor még mélyebben nyúlhatunk a zsebbe, mert 10 lejen alul szinte semmit sem kapni, míg egy Made in Rosia Montana jelzésű merinói gyapjúból készült, és egyébként tényleg nagyon jól kinéző sapkáért 160 lejt kérnek, egy kötött blúzért pedig 270 lejt.

Még így is megéri

A történethez az is hozzátartozik, hogy az ételt kínáló vásárosoknak a bódék bérleti díja is emelkedett. A vásárosok ugyan hivatalosan nem mondhatják el, hogy milyen értékben kötöttek szerződést, de a szervezők többször is meghirdették, hogy hol kezdődnek az áraik. Egy ételes bódé bérlése idén 35 ezer lej (plusz áfa), ehhez jönnek hozzá még különböző költségek, például az elfogyasztott áram. Tavaly egy ételt árusító bódéért 25-30 ezer kértek a szervezők. A kézműveseknek egy jobb helyért 19 ezer lejt (plusz áfa és fogyasztás) kell fizetniük részvételi díjként, míg a hátsó sorokban 13 ezer lej (plusz mindenféle költség) egy házikó bérlése. A kézművesek egy évvel ezelőtt nagyjából 20 ezer lejt fizettek a nagyjából másfél hónapos vásári időszakra, tehát ebben az esetben nincs jelentős drágítás. Ezzel szemben Marosvásárhelyen egy házikónak a bérlése 3000 lejbe kerül, igaz, ott rövidebb ideig is tart a vásár.

A megkérdezett kézművesek szerint, ha jó vásárt zárnak, akkor még ilyen bérleti díjak mellett is megéri részt venni. Ez egyik megkérdezett, aki tavaly kisebb vásárokon próbálkozott, idén visszatért a Főtérre, mert mind mondta a kisebb kézműves vásárokon meg sem tudták közelíteni azt az eladási számokat, amit a központi karácsonyi vásáron élértek. Korábban pedig voltak olyan eladásaik, amiből akár márciusig is el tudtak élni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!