30 éve még Románia jelenlegi miniszterelnöke is inkább külföldre vágyott, nem jött össze neki

2023. december 4. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök vasárnap az Amerikai Egyesült Államokban élő román közösség képviselőivel találkozott, akiknek bevallotta, hogy élete egy adott pontján, 30 évvel ezelőtt ő is gondolt a kitelepedésre, de ez végül nem jött össze. Fiútestvére körülbelül 10 évet élt Németországban, de utána családjával együtt visszatért Romániába.

„Nem azért vagyok itt, hogy meggyőzzem Önöket, hogy térjenek vissza Romániába, mert tudom, hogy nem fognak. Önök már családot alapítottak az Egyesült Államokban, és szilárd meggyőződésem, hogy jelenleg nagyon nehéz lenne visszatérniük Romániába. Ehelyett közösen fejlesztéseket végezhetünk” – mondta Ciolacu a fogadáson.

Szerinte a romániaiakat csak a közszolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztésével lehet Romániában tartani.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok minden téren a legfontosabb közvetlen befektető lesz Romániában, és az ország legfontosabb nem uniós kereskedelmi partnerévé válik.

Ciolacu az ország biztonsági helyzetéről is szót ejtett a találkozón, leszögezve, hogy stratégiai partnere, az Amerikai Egyesült Államok nélkül' Románia nem tudná tartani az ukrajnai front hátát.

A fogadáson jelen levő Kathleen Kavalec, az USA bukaresti nagykövete kijelentette, hogy a stratégiai partnerség soha nem volt még olyan fontos, mint most, az Ukrajnában zajló háború jelentette fenyegetés miatt. „Románia erős partner, és számos erőfeszítést tett Ukrajna támogatására, különösen a gabonaszállítás, a menekültek befogadása és a katonai asszisztencia terén” – mutatott rá az amerikai diplomata.

Kavalec beszélt a Románia által az USA-tól vásárolt hadászati eszközökről is, amelyek arra szolgálnak, hogy az ország elrettentő és védelmi pozícióját megerősítsék a NATO keleti szárnyán.

A nagykövet elmondta ugyanakkor, hogy a vízummentességi programmal kapcsolatban is történtek előrelépések.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!