Havazásra és hóviharokra lehet számítani országszerte a hét végén

2023. november 24. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Sűrű havazásra és heves szélre vonatkozó első- (sárga jelzésű), illetve másodfokú (narancssárga) riasztásokat adott ki pénteken az ország nagy részére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), írja az Agerpres.

Péntek délután 6 óráig elsőfokú riasztás van érvényben az ország hegyvidékén. A Keleti-Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben havazni fog, a szél viharossá válik, elérve a 60-80 kilométeres óránkénti sebességet, a magasan fekvő térségekben pedig meghaladva a 90-100 kilométeres sebességet óránként, jelentősen csökkentve a látótávolságot.

Heves szélfúvásra (55-75 kilométer/óra) kell számítani a Körösvidéken, Erdély északnyugati részében és Moldva dombvidékén is.

A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében sárga riasztás alatt: Kovászna, Maros, Hargita, Máramaros, Beszterce-Naszód, Szatmár, Szilágy, Bihar, Fehér Kolozs, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea és Buzău.

A meteorológusok szerint pénteken 18 órától vasárnap 18 óráig a csapadék kiterjed az ország déli és délnyugati régióira. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 25-30 litert, elszigetelten meghaladhatja a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az ország nagy részét érintő esőzések fokozatosan, a szombatról vasárnapra virradó éjszakától kezdődően havas esőbe és havazásba váltanak át. A szél is megerősödik Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban is. A szélmozgások sebessége elérheti a 60-75 kilométert óránként, a hófúvás a látótávolság jelentős csökkenését vonja maga után.

A szakemberek szerint a másodfokú riasztás a szombatról vasárnapra virradó éjszaka 2 órakor lép érvénybe és vasárnap délután 4 óráig tart az ország délkeleti régióiban. Itt havazásra és hóviharokra lehet számítani, a széllökések sebessége elérheti a 75-85 kilométert óránként, a látótávolság pedig 50 méter alá csökkenhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!