Szinte egész Romániában havazik: van ahol mesebeli a táj, máshol riadóztatnak a hóviharok miatt

2023. november 18. – 14:26

Szinte egész Romániában havazik: van ahol mesebeli a táj, máshol riadóztatnak a hóviharok miatt
A szucsávai központi park szombat délelőtt – Fotó: a városháza Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A szél erősödésére, bőséges havazásra és hóviharokra figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki szombaton az ország legnagyobb részére a meteorológiai hivatal, írja az Agerpres.

A Kolozs megyei tűzoltóság szombat délben avatkozott be, hogy eltakarítson néhány kidőlt fát az országút széléről Kiskalota és Havasnagyfalu között, jelentette a megyei sürgősségi felügyelőség. A kisbányai síkomplexum facebook oldala megtelt havas fotókkal:


De nemcsak Kolozsvár, hanem Brassó is örülhet az első hópelyheknek, Brassó Pojánán így néz ki a behavazott táj:

A meteorológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy szombat 10 órától vasárnap 10 óráig sárga jelzésű riasztás van érvényben a sűrű havazás és az erős szél miatt az ország keleti részében és hegyvidéken. A lehulló csapadék mennyisége helyenként eléri a 25-35 litert négyzetméterenként. amint az alábbi felvételeken is látszik, Moldva legnagyobb részében hórétegképződéssel járó havazás, máshol havas eső várható. A szél sebessége eléri az óránkénti 55-65 kilométert, hegyvidéken hóviharok lesznek.

A iaşi-i regionális útigazgatóság tájékoztatása szerint a megye más térségebeiben is megnehezíti a hó a közúti közlekedést, különösen hegyvidéken. Az érintett útszakaszokon folyamatban van a hó eltakarítása.

Gondokat okozott a télies időjárás Suceava megyében is. Szombat reggel a jelentős éjszakai havazás miatt átmenetileg szünetelt a forgalom a 17-es országúton Ilişeşti és Păltinoasa között. Az útkarbantartók beavatkozása nyomán újraindult a forgalom, de téli körülmények között zajlik a közlekedés. Az érintett országútszakaszon 1 centiméteres hóréteg képződött, és jelenleg is havazik.

Szombat 14 órától vasárnap 10 óráig narancssárga jelzésű riasztás lesz érvényben a Déli-Kárpátokban és a Kárpátkanyarban. Az érintett hegyvidéken hóviharok várhatók, a szél sebessége eléri az óránkénti 80-110 kilométert, a látótávolság pedig 50 méter alá csökken.

Szintén narancssárga jelzésű riasztás lesz érvényben szombat 16 órától vasárnap 10 óráig Moldva déli részén, Munténia keleti részén és Dobrudzsában, ahol a szél sebessége eléri az óránkénti 85-90 kilométert, a lehulló csapadék mennyisége pedig 40-60 liter lesz négyzetméterenként. A havas eső az éjszaka folyamán havazássá változik, a tengerparton pedig viharos erejű szél várható.

Gyilkostó üdülőtelep 206 háztartásában szünetelt szombat délben az áramszolgáltatás a heves szél és a havazás miatt. A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a szolgáltató munkatársai dolgoznak a transzformátorállomásokban keletkezett károk helyreállításán.

A Román Rendőrség közlekedési információs központjának (Infotrafic) szombati tájékoztatása szerint, amelyet az Agerpres idéz, jelenleg havazik és téli körülmények között zajlik a forgalom Fehér, Bákó, Gorj, Hargita, Iaşi, Neamţ, Szilágy, Suceava és Vaslui megye több útszakaszán.

A közlemény szerint az érintett útszakaszok megtisztítása és csúszásmentesítése folyamatban van. Jelenleg egyetlen autópályán vagy országúton sem áll a forgalom az időjárási körülmények miatt.

Az Infotrafic közölte azt is, hogy a fekete-tengeri kikötőket a heves szél miatt lezárták. A légi és a vasúti közlekedésben nem vezettek be korlátozásokat.

A rendőrség azt tanácsolja a gépkocsivezetőknek, hogy csak téli gumival felszerelt autóval induljanak el, ha havas vagy jeges útszakaszokon kell közlekedniük.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!