Egyre több az 50 év fölötti anya, aki gyereket vállal

2023. november 18. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az 50 év általában az a kor a kor, amikor sok nő a szabadidejét arra használja, hogy újra edzőterembe, randevúzni járjon, a nyugdíjas életre készüljön fel. A Guardian által elemzett adatok szerint azonban 2016-18 és 2019-21 között 15 százalékkal nőtt azoknak az 50 év feletti nők száma, akik Angliában szülnek. A 2019-21-es időszakban hét 60 év feletti nő szült, közülük kettő 65 év feletti.

A kérdés az elmúlt hetekben került előtérbe, miután az 51 éves Victoria Coren Mitchell műsorvezető és férje, a 49 éves David Mitchell második gyermekük megszületését jelentették be, illetve a 49 éves Tana Ramsay gasztroszerző, a sztárszakács, Gordon Ramsay felesége pedig hatodik gyermeküknek adott életet.

Tana Ramsay az Instagramon azt írta, hogy „idegtépő kilenc hónap volt, de megcsináltuk”, hozzátéve: „A Ramsay család határozottan teljes”.

Bár az 50 év feletti nők szülései még mindig viszonylag ritkák, az összes szülésnek mindössze 0,04%-a, számuk egyre nő, írja a Guardian. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ebben az időszakban 824 50 év feletti újdonsült anya szült, szemben a három évvel korábbi 701-gyel, ez pedig 15%-os növekedést jelent.

Ez része annak a szélesebb körű tendenciának, hogy a nők később szülnek. Angliában és Walesben 2021-ben a szülés átlagos életkora majdnem 31 évre emelkedett – ez a legidősebb életkor a feljegyzések 1938-as kezdete óta.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az IVF és a jobb termékenységi kezelések miatt az idősebb korban történő szülések egyre inkább lehetővé válnak. 2015-ben egy német nő, Annegret Raunigk világszerte címlapokra került, amikor 65 évesen négyes ikreket szült.

A Humán Fertilizációs és Embriológiai Hatóság (HFEA), az IFV szabályozó hatósága szerint 2021-ben 36 évre emelkedett az IVF-páciensek átlagéletkora. Ez volt a legmagasabb életkor a feljegyzések szerint. A partner nélküli betegek átlagosan 38,1 évesek voltak, míg a férfi partnerrel rendelkezők 36, a női partnerrel rendelkezők pedig 34,8 évesek.

A 40 év feletti terhes nők esetében a terhesség alatt magasabb a szövődmények kockázata, beleértve a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a preeklampsziát és az elhízást. Az idősebb anyáknak a szülés során is nagyobb az esélyük a komplikációkra, és nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek és a kromoszóma-anomáliáknak a babáiknál, például a Down-, az Edwards- és a Patau-szindrómának.

Bár egyes kockázatok magasabbak lennének, ezeket a gyermekvállalás időpontjának megválasztása szempontjából szintén fontos tényezőkkel együtt kell vizsgálni, mint például a megfelelő partner megtalálása, a megfelelő munkahely megszerzése és a szülési szabadságra való megtakarítás – figyelmeztetnek a szakemberek.

„Társadalomként nem vagyunk túl jók abban, hogy a klinikai kockázatokat és előnyöket a szélesebb körű kérdésekkel összevessük, és ez különösen igaz arra, ahogyan az anyaságról, a terhességről és különösen a szoptatásról beszélünk” – mondják.„A nők megpróbálják a legjobb döntést meghozni maguk és családjuk számára a körülmények között, amelyben találják magukat.”

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!