Az EU szintjén Romániában az egyik legalacsonyabb a fiatal egyetemi diplomások aránya

2023. november 13. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt évben az Európai Unió 25-34 éves lakossága 42 százalékának volt felsőfokú végzettsége, és két romániai régió állt az utolsó helyeken: Dél-Munténia és Délkelet-Románia, ahol a fiatal egyetemi diplomások aránya 16, illetve 17 százalék volt – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból, amit az Agerpres szemlézett.

Az EU statisztikai hivatalának 240 uniós fejlesztési régióból állnak a rendelkezésére adatok. Ezek közül 2022-ben 72 olyan régió volt, ahol a fiatal egyetemi diplomások aránya meghaladta a 45 százalékos uniós célértéket.

A legjobban ezen a téren a Litvánia fővárosát is magában foglaló régió állt, ahol a fiatalok 73,6 százalékának volt a tavalyi adatok szerint felsőfokú végzettsége. Hatvan százalék feletti volt a fiatal egyetemi diplomások aránya a Franciaország, Írország, Hollandia, Lengyelország, Lengyelország, Magyarország, Svédország, Luxemburg és Dánia fővárosa körüli régiókban is.

A lista végén 17 olyan régió található, ahol 2022-ben a 25-34 évesek kevesebb mint egynegyedének volt felsőfokú végzettsége. Ezek közé tartozik Románia nyolc fejlesztési régiójából hét (kivétel a Bukarest-Ilfov régió), Magyarország három, Bulgária két, Csehország egy, Dél-Olaszország három régiója és a Francia Guyana régió.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!