Megrázó történetekkel tértek haza a román állampolgárok Gázából

2023. november 12. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Megrendítő beszámolókat tettek a román állampolgárok, akik első kézből tapasztalták meg a Hamász és Izrael közötti háború borzalmait, írja a Digi24. A külügynek vasárnapra sikerült 41 román állampolgárt és családjaikat biztonságban eljuttatnia Romániába. Elmondásuk szerint, a Gázai övezet jelenleg egy rémálom volt számukra.

Egy lapnak nyilatkozó menekült a feleségével és öt gyermekével érkezett. Azt mesélte, a halál lépten nyomon jelen volt. Senki sem volt biztonságban. „A repülők nem tesznek különbséget civilek és nem civilek, bűnösök és ártatlanok között. Megállás nélkül bombázzák Gázát. Holttesteket és halott gyerekeket láttunk az utcákon” – mondta a Romániába érkező férfi.

Egy másik menekült szerint nagyon nehéz az ott élő civilek helyzete, tekintve, hogy nincs áram, internet és víz. „Nehéz volt túlélni, különösen az elmúlt négy napban. Sajtot és kekszet ettem, kenyér nem volt” – tette hozzá.

A gázai övezetből kimenekített 41 állampolgáron kívül még összesen 107-en várnak arra, hogy el tudják hagyni a konfliktusövezetet. A lap egyiptomi forrásokra hivatkozva azt írta, 9 órakor megnyitották a rafahi átkelőt, ezzel újra megnyílt az út Egyiptom felé a külföldi civilek és különleges esetek (pl. sérültek) előtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!