Havazni kezdett, kezdődnek a problémák: turisták rekedtek a hegyekben, fákat döntött az utakra a szél

2023. november 12. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

A télies időjárás beköszöntével problémák adódtak az ország több részén: az erős havazás miatt turisták rekedtek a Bihar megyei Pádisi karsztfennsíkon, máshol az erős szél okozott gondokat, írja a Libertatea hírösszefoglalójában.

A lap szerint a téli havazás meglepte a turistákat a hegyekben, ezért a hegyimentők figyelmeztették azokat, akik hegyi ösvényeken szeretnének túrázni, hogy egyes utakat már csak téli felszerelésben lehet bejárni, ezért sokan rekedtek a Pádison is.

Akik a hegyekben vannak, ha nincs teljes téli felszerelésük, maradjanak a menedékházak vagy vendégházak környékén. Akik felkészültek, várjanak holnapig, mert nagyon erős a szél

– mondják a hegyimentők. Szerintük bár nagy a kísértés a hegyekben túrázni, de a hegyekben 50-70 km/órás szél van, és vannak olyan területek, ahol a hó miatt teljesen eltűntek az ösvények. „Az egész fennsíkot hó borítja. A köd miatt a látótávolság 15-20 méterre csökkent. A turistajelzések alig láthatóak, a hőmérséklet 0 fok. A turistáknak nagyon óvatosnak kell lenniük. Jól képzettnek és felszereltnek kell lenniük erre az időszakra” – mondta egy hegyimentő.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság már több megyében is havazásra és hóviharra figyelmeztetett az ország több megyéjében. Bihar megyére sárga kód van érvényben a szélerősség és a havazás miatt a hegyekben. Bihar megyében szombat este óta erősen havazik, többek között Pádis üdülőövezetében is. A hóeltakarító gépek dolgoznak azon, hogy eltakarítsák a havat a megyei utakról.

Az utászok a Borgói-hágón (Pasul Tihuța) is takarítják az utat, itt azonban nem csak a hó, hanem inkább a fák jelentettek gondot, miután a szél miatt az útra dőltek.

A meteorológusok szerint vasárnap 18 óráig Erdély déli részén, Munténiában és Dobrudzsában a széllökések sebessége eléri az 55-65 km/h-t, helyenként a 70 km/h-t is.

A Hargita megyei katasztrófavédelem szerint öt áramellátó-állomást rongált meg az erős szél Homoródszentmárton környékén, 341 fogyasztó áram nélkül maradt. Parajd közelében pedig a 13B jelzésű országúton egy autóra zuhant egy fa vasárnap, egy ember enyhe sérülést szenvedett.

Bukarestben a szél hasonló problémát okozott, több fa kidőlt, az egyik fa a járdára és egy kerítésre dőlt, elzárva az egyik tömbház bejáratát. A tűzoltóság azonnal közbelépett, hogy kivágja a fát, és szabaddá tegye a lakók számára a bejutást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!