Havazni kezdett, kezdődnek a problémák: turisták rekedtek a hegyekben, fákat döntött az utakra a szél

2023. november 12. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

A télies időjárás beköszöntével problémák adódtak az ország több részén: az erős havazás miatt turisták rekedtek a Bihar megyei Pádisi karsztfennsíkon, máshol az erős szél okozott gondokat, írja a Libertatea hírösszefoglalójában.

A lap szerint a téli havazás meglepte a turistákat a hegyekben, ezért a hegyimentők figyelmeztették azokat, akik hegyi ösvényeken szeretnének túrázni, hogy egyes utakat már csak téli felszerelésben lehet bejárni, ezért sokan rekedtek a Pádison is.

Akik a hegyekben vannak, ha nincs teljes téli felszerelésük, maradjanak a menedékházak vagy vendégházak környékén. Akik felkészültek, várjanak holnapig, mert nagyon erős a szél

– mondják a hegyimentők. Szerintük bár nagy a kísértés a hegyekben túrázni, de a hegyekben 50-70 km/órás szél van, és vannak olyan területek, ahol a hó miatt teljesen eltűntek az ösvények. „Az egész fennsíkot hó borítja. A köd miatt a látótávolság 15-20 méterre csökkent. A turistajelzések alig láthatóak, a hőmérséklet 0 fok. A turistáknak nagyon óvatosnak kell lenniük. Jól képzettnek és felszereltnek kell lenniük erre az időszakra” – mondta egy hegyimentő.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság már több megyében is havazásra és hóviharra figyelmeztetett az ország több megyéjében. Bihar megyére sárga kód van érvényben a szélerősség és a havazás miatt a hegyekben. Bihar megyében szombat este óta erősen havazik, többek között Pádis üdülőövezetében is. A hóeltakarító gépek dolgoznak azon, hogy eltakarítsák a havat a megyei utakról.

Az utászok a Borgói-hágón (Pasul Tihuța) is takarítják az utat, itt azonban nem csak a hó, hanem inkább a fák jelentettek gondot, miután a szél miatt az útra dőltek.

A meteorológusok szerint vasárnap 18 óráig Erdély déli részén, Munténiában és Dobrudzsában a széllökések sebessége eléri az 55-65 km/h-t, helyenként a 70 km/h-t is.

A Hargita megyei katasztrófavédelem szerint öt áramellátó-állomást rongált meg az erős szél Homoródszentmárton környékén, 341 fogyasztó áram nélkül maradt. Parajd közelében pedig a 13B jelzésű országúton egy autóra zuhant egy fa vasárnap, egy ember enyhe sérülést szenvedett.

Bukarestben a szél hasonló problémát okozott, több fa kidőlt, az egyik fa a járdára és egy kerítésre dőlt, elzárva az egyik tömbház bejáratát. A tűzoltóság azonnal közbelépett, hogy kivágja a fát, és szabaddá tegye a lakók számára a bejutást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!