Már december elsején felavathatják az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszát

2023. november 6. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Jó ütemben haladtak a munkálatok az észak-erdélyi autópálya (A3-as – Autostrada Transilvania) Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszán az ősszel, akár már december elsején átadhatják a forgalomnak, írja a Monitorul Cluj.

A Pro Infrastruktúra Egyesület (API) munkatársai szerint a 15,7 kilométeres szakasz munkálatai a utolsó fázisukhoz közelednek. Így még az is elképzelhetővé vált, hogy az év vége előtt teljessé váljon az autópálya-összeköttetés Kolozsvár és Marosvásárhely között. A felavatását leghamarabb Románia nemzeti ünnepén, december elsején tarthatják, de a Pro Infrastruktúra Egyesület szakértői szerint a december közepe inkább tűnik reálisnak.

Akárhogyan is, a befejezés azt jelentené, hogy Kolozsvár és Marosvásárhely között végig autópályán lehetne közlekedni, ami jelentősen meggyorsítaná a közlekedést.

A romániai infrastrukturális beruházásokat nyomon követő egyesület szerint a Strabag és a Geiger cégekből álló kivitelező konzorcium így a megszokottól eltérően – kilenc hónappal az eredetileg kitűzött határidő előtt – építené meg az autópálya-szakaszt. A szakaszról 2022 októberének végén írták alá a 420 millió lej értékű szerződést, és 2024 augusztusáig kellene megnyitni a forgalom előtt. A szakértők szerint a kivitelezők kihasználták a kedvező időjárási viszonyokat, és úgy döntöttek, erődemonstrációt tartanak, ezért készülhet el a tervezettnél hamarabb az említett autópályaszakasz.

A szakasz kivitelezését még a Straco kezdte el, viszont Cătălin Drulă, az USR jelenlegi elnöke, a Florin Cîțu kormányának közlekedési minisztere azonban ezt a szerződést felbontotta, majd sietve újra kiírta a tendert, lehetőséget adva ezzel az új kivitelezőknek (Strabag és a Geiger). A szerződésbontás időpontjában a szakasz mintegy 38%-ban volt kész.

Szintén a Monitorul Cluj írta meg, hogy jelentős előre lepések történetek az észak-erdélyi autópályát az 1-es országúttal összekötő gyorsforgalmi út építésében is. A Tordatúr mellett épülő 5 kilométeres útszakasz elkészültével végre ki lehet kerülni a tordai forgalmat. A Pro Infrastruktúra Egyesület szakértői szerint két hónappal a munkák elkezdése után a gyorsforgalmi út 10%-ban van kész, és reális az esélye, hogy 2024 decemberére teljesen elkészüljön, még akkor is, ha a végső határidő 2025 februárja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!