Román sajtó: Orbán Viktor annyira el van szigetelve az EU-ban, hogy a türk csúcstalálkozón vesz részt

2023. november 2. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor magyar miniszterelnökön viccelődik a román sajtó, miután arról posztolt bundakucsmás képet, hogy várja a telet, és emlékeztette a kazah elnököt, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába.

Ahogy már a Telex nyomán beszámoltunk róla, a magyar miniszterelnök szerdán érkezett meg Kazahsztán fővárosába, Asztanába, ahol csütörtökön hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, aki a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjával tüntette ki Orbán Viktort.

Az átadóról hivatalos Facebook-oldalán a miniszterelnök hírt adott és az MTI is beszámolt róla, román nyelven is. Erre felfigyelt a román sajtó, a G4Media azt írta, hogy Orbán Viktor annyira el van szigetelődve az EU-ban, hogy már inkább Kelet-Európa felé nyit, és részt vesz a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján is. A G4media azt is megjegyezte, hogy mindeközben a magyar miniszterelnököt az EU-ban Oroszország trójai falovának tekintik.

A Digi24 sem kímélte a kazahsztáni „subába” öltözött miniszterelnököt egy kommentelő nyomán, aki azt vetette fel, hogy Orbán Nicolae Ceauşescuhoz hasonlít, miután Kazahsztánnál is jobb szövetségese próbál lenni Oroszországnak. A közép-ázsiai ország ugyanis igyekszik eltávolodni Moszkvától, sőt, az Európai Unió egyik fő gázszállítójává vált.

A magyar miniszterelnököt egyébként a nyugat és kelet közötti hintapolitikája miatt nem először hasonlítják Ceauşescuhoz. Tibori Szabó Zoltán erdélyi újságíró és egyetemi oktató korábban úgy fogalmazott, Orbán hasonlóan végezheti, mint Ceaușescu. Aggasztó párhuzamok mutatkoznak ugyanis Ceaușescu és a magyar miniszterelnök politikája közt. Ha véres leszámolás nem is, de a népharag valószínűleg el fogja érni Orbán Viktort is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!