Lehullott az első hó a Madarasi Hargitán

2023. október 16. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Amint a meteorológusok jelezték, a hétvégi meleg napok után Erdély-szerte hirtelen lehűlés következett be, és a napközbeni 20-25 fokos átlaghőmérsékletek után hideg szél jelezte, hogy beköszönt a hűvös idő. Helyenként esővel, hegyvidéken pedig havas esővel érkezett a hidegfront, sőt a hegyvidéken helyenként havazott is.

A Madarasi Hargitán például már leesett az első hó, a Gyopár panzió tette közzé Facebook-oldalán az első havas képet, amely szerint, ha nem is tetemes mennyiségű a csapadék, ahhoz elegendő, hogy fehérbe öltözzön a táj:

A meteorológusok szerint hétfő délutánig tovább csökken a hőmérséklet, először nyugaton és északon, majd fokozatosan az ország többi részében is.

Több régióban esősre fordul az idő, a hegyekben 10-15, helyenként 20-25 liter csapadék fog esni négyzetméterenként. A Keleti-Kárpátok északi hegységeiben és az ország 1700 méter fölötti hegyvidékein havaseső és havazás is előfordulhat.

Nemcsak a Madarasi Hargitán hullott hó, a Meteoplus Facebook oldal beszámolója szerint hétfő reggelre 15-20 centi hó esett a Bâlea-tónál és a Suceava megyei Pojorâta településen is „télre” ébredtek. A Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Bâlea-tó környékén a havazás nem okozott fennakadást a közlekedésben, ugyanakkor arra kérik a környéken közlekedőket, hogy készüljenek fel a téli körülményekre, mert a következő napokban is hideg marad az idő.

Az Agerpres beszámolója szerint a lehűlés meghozta az első havazásokat Beszterce-Naszód megye hegyvidékén is. Havazott hétfő reggel a Radnai-havasok 2000 méteren fekvő térségében, de az 1100 méteren levő Borgói-hágón és a Kolibica-gyűjtőtó vidékén is. A hegyicsendőrök felvételei szerint havazott a Kolibica-tótól a Tündérek tavához vezető túraösvény környékén is.

Georgeta Căşvan, a Beszterce-Naszód megyei csendőrség szóvivője szerint hegyi alakulataik tagjai folyamatosan járőröznek és felügyelik a környék túraútvonalait, és azt tanácsolják az embereknek, hogy csak megfelelő felszereléssel induljanak a hegyekbe kirándulni.

A Radnai-havasok Nemzeti Park igazgatósága hétfőn a Radnai-hágóból készített fotókat tett közzé Facebook-oldalán, amelyeken jól látszik a 2115 méter magas hóborította Roşu-csúcs.

Hargita megyében az útkarbantartók 3 tonna sót szórtak le a 15-ös országút Maroshévíz és Borszék közötti szakaszán, ahol havas eső esett. A forgalom zavartalan volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!