65 ezer ortodox hívő áll sorban Iașiban, hogy megcsókolhassa Szent Paraszkeva ereklyéjét

2023. október 14. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 35 ezer zarándok áll sorba péntek este Iaşiban, hogy eljusson a Szent Paraszkeva ereklyéit tartalmazó koporsóhoz a iasi-i ortodox székesegyházban. A sor négy kilométeres, a várakozási idő pedig 12 óra, az évente megrendezett zarándoklat csúcspontja pedig szombat, mikor a legtöbb hívő gyűl össze a moldvai ortodoxok vallásos központjának számító városban.

A zarándoklat egy hete tart, október 7-től 14-ig mintegy 230 ezer zarándoknak sikerült elhaladnia a Szent Paraszkeva ereklyéi előtt. A sorban állók száma péntek estéről szombat reggelre már 65 ezerre duzzadt. A sor több kilométer hosszú, és a várakozási idő több mint 25 óra. A szervezők szerint ez az elmúlt évek rekordszámú részvétele, évek óta nem fordult meg ennyi zarándok a kegyhelyen.

Az idei vallásos esemény kelentőségét növeli, hogy az ortodox püspökség elhozatta a krétai Arkalochori (Kréta, Görögország) metropolita székesegyházból Iaşiba Krétai Szent András ereklyéit is. Szombaton a szentmisére a iași-i székesegyház előtti Ștefan cel Mare téren felállított színpadon kerül sor – írja a Hotnews portál.

A szentmisét tucatnyi romániai, görögországi, moldovai, etiópiai, grúziai és szíriai pap celebrálja. Az eseményen több mint 15 ezren vesznek részt, a város központi részét lezárták a forgalom elől. A szertartást a fővárosi székesegyház területén felállított több nagy képernyőn lehet követni. Ezzel egy időben a zarándokok tovább imádkoznak Szent Paraszkeva ereklyéinek ereklyetartójánál, ahol mintegy 65 ezer hívő áll sorba. A vallási zarándoklat Iaşiban várhatóan vasárnap este ér véget, amikor a Szent Szűz Paraszkeva ereklyéit visszaszállítják a iaşi-i székesegyházba. A hatóságok azonban dönthetnek úgy, hogy ezt a pillanatot elhalasztják, ha még mindig sokan állnak sorba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!