Románia több mint 800 000 euróval tartozik a külföldi kórházaknak az ott kezelt égési sérültek ellátásért

2023. október 12. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Románia több mint 800 ezer eurós kezelési költséget kell kifizetnie a külföldre szállított égési sérült betegek után – közölte az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) a G4Media.ro megkeresésére.

2022-ben 12 égési sérült szorult külföldi ellátásra, akik a romániai szociális egészségbiztosítási rendszerben szerepeltek. Az országnak összesen 823 242 eurót kell kifizetnie.

Az egészségbiztosító pénztár szerint a számlák kiegyenlítésének határideje a dokumentumok kézhezvételétől számított 18 hónap.

A CNAS azonban nem rendelkezik olyan adatokkal, melyek a 2023-ban külföldre szállított égési sérült betegek számáról és kezelésük költségeiről tanúskodnak.

A Colectiv-tűzvész túlélői és az áldozatok családtagjai korábban azzal vádolták az egészségügyi minisztériumot, hogy az égési sérültek ellátásának színvonalát akarja csökkenteni azzal, hogy olyan törvénymódosításokat javasol, amelyek „légből kapott” égési központokat hoznak létre. A G4Media.ro augusztus 28-án – az egészségügyi minisztérium augusztus elején kiadott dokumentuma alapján – azt írta, hogy Romániában mindössze 6 ágy áll rendelkezésre az összes súlyos égési sérült számára. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azonban többször is azt állította, hogy Romániában 34 ágy áll rendelkezésre égési sérültek számára. A minisztérium adatai azonban olyan osztályok ágyait is ebbe a kategóriába sorolták, melyek nem felelnek meg a kritériumoknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!