Felrobbantották a marosvásárhelyi vegyipari kombinát hűtőtornyát, napelempark lesz majd a helyén

2023. szeptember 28. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot szólt az Azomureș vegyipari kombinát vízhűtőtornyának felrobbantása. A hatalmas építményt csütörtökön délután 17:45-kor robbantották fel, ezért a környéken korábban biztonsági intézkedéseket jelentettek be. A robbantás látszólag terv szerint alakult. A robbantáshoz hozzávetőlegesen 60 kilogramm robbanóanyagot használtak, amelyet 900 különböző mélységű furatba helyeztek el. A torony biztonságos körülmények között omlott össze a kombinát telephelye felé.

Bár számítani lehetett rá, az Azomureș irányából az égnek induló füstfelhő azért még rémisztő látványt nyújtott. A torony alját mindeközben vízsugarakkal hűtötték.

A helyszínen jelenleg nagy a sürgés, forgás, idővel pedig a romokat is elhordják.

A történelmi pillanatra, amit igyekszünk képekben is megmutatni, azért került sor, mert több mint 15 éve nem használták az Azomureș vegyipari kombinátnak ezt a hűtőtornyát, ezért a vezetőség a lebontásáról döntött.

Ennek fényében a Marosvásárhely vészhelyzeti bizottsága szeptember 28-án (17.30-18.15 között) leállította a gyalogos, autós és buszos forgalmat a vegyipari kombinát területén. A közelben még üzemanyagot tankolni sem lehetett.

Az intézkedés a vasúti forgalmat is érintette a Marosvásárhely-Dél állomás – Marosvásárhely állomás közötti szakaszon. Nem lehetett parkolni a Promenada Mall, Leroy Merlin, Decathlon üzletek területén, de a vásárlók és az alkalmazottak mozgását is szabályozták.

Itt még áll a földhalmokkal körülbástyázott torony – Fotó: Szőcs Edgár
Itt még áll a földhalmokkal körülbástyázott torony – Fotó: Szőcs Edgár
A robbantáskor keletkezett füst és por – Fotó: Szőcs Edgár
A robbantáskor keletkezett füst és por – Fotó: Szőcs Edgár
Ez maradt a toronyból – Fotó: Szőcs Edgár
Ez maradt a toronyból – Fotó: Szőcs Edgár

A csütörtök délután robbantásos módszerrel lebontott hűtőtorony helyén a napenergiát felhasználó fotovoltaikus park épül – jelentette ki korábban Josh Zacharias, az Azomures vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy ezáltal az üzem közelebb kerül a zöld energia felhasználásával történő termeléshez. Az 55 méter magas, 47 méter alapátmérőjű torony helyére telepített fotovoltaikus park jelképesen a jövő számára utat nyitó folyosó lesz – mondta a vezérigazgató.

Zacharias rámutatott, hogy az utóbbi két év nem volt zökkenőmentes a műtrágya üzem számára, mivel a megdrágultak az alapanyagok, ám senkit nem bocsátottak el az alkalmazottak közül és a többszöri leállás ellenére sem mondtak le arról, hogy újból indítsák a termelést.

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter is a termelés újraindítását szorgalmazza. Bár a tél közeledtével és a várható gázárak emelkedésével kockázatot vállal az üzem, októbertől 55 százalékos kapacitással indul a műtrágyagyártás – jelentette ki a miniszter, aki szerint így is sikerül biztosítani a romániai mezőgazdaság számára a műtrágyaszükségletek zömét.

Az üzem olyan európai országból importált ammóniát fog használni a gyártáshoz, ahol alacsonyabb a gáz ára. Az árképzésüket a gáz és a műtrágyák nemzetközi viszonyaihoz igazítják majd. Az Azomureș Románia legnagyobb műtrágyagyártója, egyben az ország legnagyobb egyéni gázfogyasztója is – az éves országos fogyasztás tizedét adja, ami normál kapacitás mellett napi 3 millió köbméter gázt jelentett. Ezzel 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott évente, aminek 75 százalékát a belföldi piac vásárolta fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!