Felrobbantották a marosvásárhelyi vegyipari kombinát hűtőtornyát, napelempark lesz majd a helyén

2023. szeptember 28. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot szólt az Azomureș vegyipari kombinát vízhűtőtornyának felrobbantása. A hatalmas építményt csütörtökön délután 17:45-kor robbantották fel, ezért a környéken korábban biztonsági intézkedéseket jelentettek be. A robbantás látszólag terv szerint alakult. A robbantáshoz hozzávetőlegesen 60 kilogramm robbanóanyagot használtak, amelyet 900 különböző mélységű furatba helyeztek el. A torony biztonságos körülmények között omlott össze a kombinát telephelye felé.

Bár számítani lehetett rá, az Azomureș irányából az égnek induló füstfelhő azért még rémisztő látványt nyújtott. A torony alját mindeközben vízsugarakkal hűtötték.

A helyszínen jelenleg nagy a sürgés, forgás, idővel pedig a romokat is elhordják.

A történelmi pillanatra, amit igyekszünk képekben is megmutatni, azért került sor, mert több mint 15 éve nem használták az Azomureș vegyipari kombinátnak ezt a hűtőtornyát, ezért a vezetőség a lebontásáról döntött.

Ennek fényében a Marosvásárhely vészhelyzeti bizottsága szeptember 28-án (17.30-18.15 között) leállította a gyalogos, autós és buszos forgalmat a vegyipari kombinát területén. A közelben még üzemanyagot tankolni sem lehetett.

Az intézkedés a vasúti forgalmat is érintette a Marosvásárhely-Dél állomás – Marosvásárhely állomás közötti szakaszon. Nem lehetett parkolni a Promenada Mall, Leroy Merlin, Decathlon üzletek területén, de a vásárlók és az alkalmazottak mozgását is szabályozták.

Itt még áll a földhalmokkal körülbástyázott torony – Fotó: Szőcs Edgár
Itt még áll a földhalmokkal körülbástyázott torony – Fotó: Szőcs Edgár
A robbantáskor keletkezett füst és por – Fotó: Szőcs Edgár
A robbantáskor keletkezett füst és por – Fotó: Szőcs Edgár
Ez maradt a toronyból – Fotó: Szőcs Edgár
Ez maradt a toronyból – Fotó: Szőcs Edgár

A csütörtök délután robbantásos módszerrel lebontott hűtőtorony helyén a napenergiát felhasználó fotovoltaikus park épül – jelentette ki korábban Josh Zacharias, az Azomures vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy ezáltal az üzem közelebb kerül a zöld energia felhasználásával történő termeléshez. Az 55 méter magas, 47 méter alapátmérőjű torony helyére telepített fotovoltaikus park jelképesen a jövő számára utat nyitó folyosó lesz – mondta a vezérigazgató.

Zacharias rámutatott, hogy az utóbbi két év nem volt zökkenőmentes a műtrágya üzem számára, mivel a megdrágultak az alapanyagok, ám senkit nem bocsátottak el az alkalmazottak közül és a többszöri leállás ellenére sem mondtak le arról, hogy újból indítsák a termelést.

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter is a termelés újraindítását szorgalmazza. Bár a tél közeledtével és a várható gázárak emelkedésével kockázatot vállal az üzem, októbertől 55 százalékos kapacitással indul a műtrágyagyártás – jelentette ki a miniszter, aki szerint így is sikerül biztosítani a romániai mezőgazdaság számára a műtrágyaszükségletek zömét.

Az üzem olyan európai országból importált ammóniát fog használni a gyártáshoz, ahol alacsonyabb a gáz ára. Az árképzésüket a gáz és a műtrágyák nemzetközi viszonyaihoz igazítják majd. Az Azomureș Románia legnagyobb műtrágyagyártója, egyben az ország legnagyobb egyéni gázfogyasztója is – az éves országos fogyasztás tizedét adja, ami normál kapacitás mellett napi 3 millió köbméter gázt jelentett. Ezzel 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott évente, aminek 75 százalékát a belföldi piac vásárolta fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!