Az EU-ban csökkent, Romániában nőtt az infláció, de továbbra is Magyarországon a legnagyobb

2023. szeptember 19. – 14:37

Az EU-ban csökkent, Romániában nőtt az infláció, de továbbra is Magyarországon a legnagyobb
Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU-ban a júliusi 6,1 százalékról 5,9 százalékra mérséklődött, Romániában pedig 8,9 százalékról 9,3 százalékra nőtt az éves infláció az Eurostat kedden közzétett végleges adatai szerint, írja az Agerpres.

A nyolcadik hónapban a tagállamok közül Magyarországon (14,2 százalék), a Csehországban (10,1) és Szlovákiában (9,6) volt a legnagyobb, Dániában (2,3), Spanyolországban és Belgiumban (egyaránt 2,4) a legkisebb az infláció.

Havi összevetésben 15 tagállamban csökkent, egy tagállamban stagnált, 11 tagállamban – köztük Romániában – pedig nőtt az éves árindex.

Augusztusban 5,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a júliusi 5,3 százalékról. Az Eurostat előzetes becslése még a júliusival megegyező 5,3 százalékos augusztusi inflációt mutatott ki az euróövezetre. Egy évvel korábban 9,1 százalékon állt az euróövezeti infláció.

Az Eurostat szerint az úgynevezett maginfláció 5,5 százalékról 5,3 százalékra csökkent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábban közölt adatai szerint Romániában a júliusi 9,44 százalékról augusztusban 9,43 százalékra csökkent az éves infláció. Az élelmiszerek 11,88, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,98, a szolgáltatások 11,72 százalékkal drágultak az előző év azonos hónapjához képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését is felfelé módosította a legutóbbi jelentésében, amelyben 2023 végére 7,5 százalékos, 2024-re 4,4 százalékos éves pénzromlással számol. Májusban erre az évre még 7,1 százalékos, a jövő év végére pedig 4,2 százalékos inflációt prognosztizált a BNR.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!