Megalakult az aromán Fidesz Romániában

2023. szeptember 14. – 13:50

Megalakult az aromán Fidesz Romániában
A széken ülők közül a jobb szélen Zguma Tănase, az aromán Fidesz elnöke – Fotó: Zguma Tănase Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ha novemberben a bukaresti bíróság jóváhagyja a pártbejegyzési kérelmet, Romániában is hivatalosan fog majd működni egy Fiatal Demokraták Szövetsége (Alianța Tinerilor Democrați) nevű párt. A szervezetet hét, Bukarest környékén élő személy alapította, akik közül öten az aromán kisebbséghez tartoznak. Egyikük az FCSB futballklub tulajdonosának, Gigi Becali ismert üzletembernek az unokaöccse, írja a G4Media.

A portál megkeresésére a párt elnöke, Zguma Tănase azt állította, az alakulatnak nincs köze sem Gigi Becalihoz, sem Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, hiába hívják ugyanúgy a pártjaikat.

Zguma Tănase a bírósági ítélet meghozataláig nem kívánt részleteket közölni pártja irányvonaláról vagy doktrínájáról sem, arra hivatkozva, hogy korábban már részt vett egy hasonló, ám sikertelenül végződött pártalapítási kísérletben. Csupán annyit mondott, hogy a szövetség nem etnikai jellegű, azaz nem csak az arománok érdekeit tartja majd szem előtt, hanem minden román állampolgárét.

„Azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, mert ez tűrhetetlen, hogy a politikai osztály összes tagja egyforma már” – jelentette ki a pártelnök.

Az arománok egy néhány tízezer főt számláló, hivatalosan el nem ismert etnikai kisebbséget alkotnak Romániában. A G4Media arról ír, hogy a történészek többsége az arománokat a romanizált trák népesség leszármazottainak tekinti, akiknek sikerült túlélniük a Kelet-Balkánon. A nagy juhnyájakkal rendelkező félnomád pásztorok mintegy 700 évvel ezelőtt főként a mai Albánia területén telepedtek le, ahonnan egy oszmán támadás után szétszóródtak, átvéve a befogadó országok szokásait, ragaszkodva ugyanakkor az identitásukhoz.

A portál emlékeztet, számos ismert román személyiség aromán származású, például Gheorghe Hagi volt labdarúgó, Simona Halep teniszező, Gigi Becali üzletember, de a világhírű drámaíró, Ion Luca Caragiale is aromán gyökerekkel rendelkezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!