Megalakult az aromán Fidesz Romániában

2023. szeptember 14. – 13:50

Megalakult az aromán Fidesz Romániában
A széken ülők közül a jobb szélen Zguma Tănase, az aromán Fidesz elnöke – Fotó: Zguma Tănase Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ha novemberben a bukaresti bíróság jóváhagyja a pártbejegyzési kérelmet, Romániában is hivatalosan fog majd működni egy Fiatal Demokraták Szövetsége (Alianța Tinerilor Democrați) nevű párt. A szervezetet hét, Bukarest környékén élő személy alapította, akik közül öten az aromán kisebbséghez tartoznak. Egyikük az FCSB futballklub tulajdonosának, Gigi Becali ismert üzletembernek az unokaöccse, írja a G4Media.

A portál megkeresésére a párt elnöke, Zguma Tănase azt állította, az alakulatnak nincs köze sem Gigi Becalihoz, sem Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, hiába hívják ugyanúgy a pártjaikat.

Zguma Tănase a bírósági ítélet meghozataláig nem kívánt részleteket közölni pártja irányvonaláról vagy doktrínájáról sem, arra hivatkozva, hogy korábban már részt vett egy hasonló, ám sikertelenül végződött pártalapítási kísérletben. Csupán annyit mondott, hogy a szövetség nem etnikai jellegű, azaz nem csak az arománok érdekeit tartja majd szem előtt, hanem minden román állampolgárét.

„Azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, mert ez tűrhetetlen, hogy a politikai osztály összes tagja egyforma már” – jelentette ki a pártelnök.

Az arománok egy néhány tízezer főt számláló, hivatalosan el nem ismert etnikai kisebbséget alkotnak Romániában. A G4Media arról ír, hogy a történészek többsége az arománokat a romanizált trák népesség leszármazottainak tekinti, akiknek sikerült túlélniük a Kelet-Balkánon. A nagy juhnyájakkal rendelkező félnomád pásztorok mintegy 700 évvel ezelőtt főként a mai Albánia területén telepedtek le, ahonnan egy oszmán támadás után szétszóródtak, átvéve a befogadó országok szokásait, ragaszkodva ugyanakkor az identitásukhoz.

A portál emlékeztet, számos ismert román személyiség aromán származású, például Gheorghe Hagi volt labdarúgó, Simona Halep teniszező, Gigi Becali üzletember, de a világhírű drámaíró, Ion Luca Caragiale is aromán gyökerekkel rendelkezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!