Egy felmérés szerint a tanárok fele nem hisz a kormány béremelési szándékában

2023. szeptember 11. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Minden második tanár (49%) kételkedik abban, hogy a tanárok bérét megemeli a kormány, közel egyharmaduk (29%) pedig, „szerénynek” vagy „bizonytalannak” tartja anyagi helyzetét. A tanárok csupán 32 százaléka gondolja úgy, hogy anyagi helyzete „jó” vagy „nagyon jó”. A válaszadók 39 százaléka szerint anyagi helyzete elfogadható – derül ki a World Vision Románia augusztus végén végzett felméréséből.

Az utóbbi évtized legnagyobb tanári sztrájkja három hónappal ezelőtt zajlott le. A felmérésből azonban úgy tűnik, a sztrájk felfüggesztésének kezdeti elégedetlenségei mára bizonytalansággá, szkeptikus hozzáállássá nőte ki magát. A kormány és a szakszervezetek hiába hangsúlyozzák, hogy márpedig komoly a béremelési szándékuk, a tanárok fele hiszi, ha látja.

„A béremelések nem pótolják a rendszer tartós hiányosságait, akár a be nem tartott ígéretekről, akár a módszertanok jelentős és következetlen változásairól van szó. Ráadásul a mindig változó pénzügyi helyzet miatt a béremelés előnyei rövid életűek lehetnek. Egyesítettük az erőinket, de úgy gondolom, hogy a valódi reform az oktatásban még mindig távoli álom” – mondja az egyik megkérdezett tanár.

Ami a veszteségeket illeti, a válaszadók 24%-a számolt be arról, hogy a sztrájk következtében negatív változások történtek a kollégákkal való kapcsolatában. Csak a tanárok 12%-a érzett pozitív változásokat a kollégák közötti szolidaritás növekedése tekintetében.

A felmérés egyébként azt is megmutatta, hogy a tanárok továbbra is nyögik az oktatási rendszer infrastruktúrájának hiányosságait, illetve kisegítő személyzet alacsony számát.

  • A tanév kezdetén, a motivált tanárok arányát azonban ennek ellenére is 70 százalékra mérték.
  • Önbecsülésük jóval alacsonyabb: 32%

Magát a felmérést, a World Vision Románia Alapítvány vasárnap tette közzé. Több mint 800 tanár megítélését és véleményét vizsgálta a romániai oktatási rendszer munkakörülményeiről, erőforrásairól és motivációjáról a tanév kezdetén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!