Egy felmérés szerint a tanárok fele nem hisz a kormány béremelési szándékában

2023. szeptember 11. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Minden második tanár (49%) kételkedik abban, hogy a tanárok bérét megemeli a kormány, közel egyharmaduk (29%) pedig, „szerénynek” vagy „bizonytalannak” tartja anyagi helyzetét. A tanárok csupán 32 százaléka gondolja úgy, hogy anyagi helyzete „jó” vagy „nagyon jó”. A válaszadók 39 százaléka szerint anyagi helyzete elfogadható – derül ki a World Vision Románia augusztus végén végzett felméréséből.

Az utóbbi évtized legnagyobb tanári sztrájkja három hónappal ezelőtt zajlott le. A felmérésből azonban úgy tűnik, a sztrájk felfüggesztésének kezdeti elégedetlenségei mára bizonytalansággá, szkeptikus hozzáállássá nőte ki magát. A kormány és a szakszervezetek hiába hangsúlyozzák, hogy márpedig komoly a béremelési szándékuk, a tanárok fele hiszi, ha látja.

„A béremelések nem pótolják a rendszer tartós hiányosságait, akár a be nem tartott ígéretekről, akár a módszertanok jelentős és következetlen változásairól van szó. Ráadásul a mindig változó pénzügyi helyzet miatt a béremelés előnyei rövid életűek lehetnek. Egyesítettük az erőinket, de úgy gondolom, hogy a valódi reform az oktatásban még mindig távoli álom” – mondja az egyik megkérdezett tanár.

Ami a veszteségeket illeti, a válaszadók 24%-a számolt be arról, hogy a sztrájk következtében negatív változások történtek a kollégákkal való kapcsolatában. Csak a tanárok 12%-a érzett pozitív változásokat a kollégák közötti szolidaritás növekedése tekintetében.

A felmérés egyébként azt is megmutatta, hogy a tanárok továbbra is nyögik az oktatási rendszer infrastruktúrájának hiányosságait, illetve kisegítő személyzet alacsony számát.

  • A tanév kezdetén, a motivált tanárok arányát azonban ennek ellenére is 70 százalékra mérték.
  • Önbecsülésük jóval alacsonyabb: 32%

Magát a felmérést, a World Vision Románia Alapítvány vasárnap tette közzé. Több mint 800 tanár megítélését és véleményét vizsgálta a romániai oktatási rendszer munkakörülményeiről, erőforrásairól és motivációjáról a tanév kezdetén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!