Romániában is egyre több megbetegedést okoznak a koronavírus új alvariánsai, az Eris és a Pirola

2023. szeptember 7. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai országokban, köztük Romániában is terjedőben vannak a koronavírus új alvariánsai, az Eris és a Pirola, vélhetően ezek okozzák a megbetegedések felét – nyilatkozta csütörtökön a Matei Balş Intézet orvosigazgatója az Agerpresnek.

Adrian Marinescu rámutatott, az Eris és a Pirola – kódnevükön az EG.5 és a BA.2.86 – az omikron altípusai, és még nem bizonyították, hogy virulensebbek lennének a korábbiaknál.

A szakember elmondta, bár egyértelműen nőtt a koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt hetekben, nem beszélhetünk a 2020-ban vagy 2021 elején tapasztalt fertőzéshullámról. A betegség nem súlyosabb lefolyású annál, amit az omikron előző altípusai idéztek elő, és nagyon ritkán igényel intenzív terápiás ellátást – magyarázta Marinescu.

Beszélt arról is, hogy az iskolakezdéssel vélhetően tovább nő majd a koronavírusos esetek és a más légúti fertőzések, influenzás megbetegedések száma, ezért fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása. „Nagyon fontos, hogy ha a gyermeknek akut tünetei vannak, ne menjen közösségbe, vagy ha már ott van, a lehető leghamarabb el kell különíteni” – mondta.

A globálisan terjedő alvariánsokat már a legtöbb európai országban megfigyelték. A ZOE Health Study szerint az Eris és Pirola által okozott fertőzés öt leggyakoribb tünete a következő:

  • Orrfolyás
  • Fejfájás
  • Fáradtság (enyhe vagy súlyos)
  • Tüsszögés
  • Torokfájás

További, gyakran jelentett tünet lehet a hasmenés, a szemirritáció és a kiütések megjelenése. A The Independentnek nyilatkozó szakemberek elmondták, hogy az új mutáns változatok "versenyeznek egymással, és terjedésük során folyamatosan változnak".

"Nagyon valószínű, hogy a tél folyamán fertőzési hullámokat fogunk látni. A remény az, hogy a különböző enyhítő intézkedésekkel, beleértve a frissített mRNS-vakcinákkal történő őszi vakcinaboostereket, ezek kis hullámok lesznek"."

Az orvosok viszont arra is felkészültek, hogy az új változatok képesek lesznek "kijátszani az immunitást és súlyosabb betegséget okozni, mint a korábbi változatok", de mindenkit megnyugtatnak, hogy a védőoltásból és a korábbi megbetegedések nyomán kialakuló immunitás "továbbra is jó védelmet nyújt a legtöbb ember számára".

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!