Romániában is egyre több megbetegedést okoznak a koronavírus új alvariánsai, az Eris és a Pirola

2023. szeptember 7. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai országokban, köztük Romániában is terjedőben vannak a koronavírus új alvariánsai, az Eris és a Pirola, vélhetően ezek okozzák a megbetegedések felét – nyilatkozta csütörtökön a Matei Balş Intézet orvosigazgatója az Agerpresnek.

Adrian Marinescu rámutatott, az Eris és a Pirola – kódnevükön az EG.5 és a BA.2.86 – az omikron altípusai, és még nem bizonyították, hogy virulensebbek lennének a korábbiaknál.

A szakember elmondta, bár egyértelműen nőtt a koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt hetekben, nem beszélhetünk a 2020-ban vagy 2021 elején tapasztalt fertőzéshullámról. A betegség nem súlyosabb lefolyású annál, amit az omikron előző altípusai idéztek elő, és nagyon ritkán igényel intenzív terápiás ellátást – magyarázta Marinescu.

Beszélt arról is, hogy az iskolakezdéssel vélhetően tovább nő majd a koronavírusos esetek és a más légúti fertőzések, influenzás megbetegedések száma, ezért fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása. „Nagyon fontos, hogy ha a gyermeknek akut tünetei vannak, ne menjen közösségbe, vagy ha már ott van, a lehető leghamarabb el kell különíteni” – mondta.

A globálisan terjedő alvariánsokat már a legtöbb európai országban megfigyelték. A ZOE Health Study szerint az Eris és Pirola által okozott fertőzés öt leggyakoribb tünete a következő:

  • Orrfolyás
  • Fejfájás
  • Fáradtság (enyhe vagy súlyos)
  • Tüsszögés
  • Torokfájás

További, gyakran jelentett tünet lehet a hasmenés, a szemirritáció és a kiütések megjelenése. A The Independentnek nyilatkozó szakemberek elmondták, hogy az új mutáns változatok "versenyeznek egymással, és terjedésük során folyamatosan változnak".

"Nagyon valószínű, hogy a tél folyamán fertőzési hullámokat fogunk látni. A remény az, hogy a különböző enyhítő intézkedésekkel, beleértve a frissített mRNS-vakcinákkal történő őszi vakcinaboostereket, ezek kis hullámok lesznek"."

Az orvosok viszont arra is felkészültek, hogy az új változatok képesek lesznek "kijátszani az immunitást és súlyosabb betegséget okozni, mint a korábbi változatok", de mindenkit megnyugtatnak, hogy a védőoltásból és a korábbi megbetegedések nyomán kialakuló immunitás "továbbra is jó védelmet nyújt a legtöbb ember számára".

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!