Viharok és árvizek lehetnek a következő órákban

2023. szeptember 3. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Légköri instabilitásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat Máramarosra, Körösvidékre, Bánságra, Erdélyre, Moldva legnagyobb részére, illetve Olténia és Munténia északi régióira, írja az Agerpres.

A sárga jelzésű viharriasztás szerint hétfő reggel hat óráig az érintett térségekben villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok várhatók, elszórtan szélviharokra és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége elér a 20-25, helyenként a 40 liter négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea, Vrancea és Vaslui.

Elsőfokú árvízkészültség van érvényben hétfő 14 óráig kilenc folyó medencéjében

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) elsőfokú árvízkészültséget rendelt el vasárnap hétfő 14 óráig kilenc folyó vízgyűjtő medencéjére. Az érintett folyók: Visó, Iza, Szamos, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Maros, Olt, Szeret és Prut.

A hidrológusok szerint hétfő 14 óráig az eddigi és az előrejelzett csapadék miatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyószakaszokon: Visó (Máramaros), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Fekete-Körös (Bihar és Arad), Aranyos (Fehér és Kolozs).

Az árvízvédelmi készültség kiterjed a következő folyószakaszokra is: Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér), Nagy-Küküllő (Hargita, Brassó, Maros, Szeben és Fehér), Maros (Fehér, Szeben, Hunyad), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea), Suceava (Suceava), Moldva (Suceava, Neamţ), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ, Bákó), Tatros (Hargita, Bákó, Neamţ, Kovászna, Vrancea), Putna (Vrancea), Bârlad (Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bákó, Vrancea, Galaţi), Jijia (Botoşani, Iaşi), Prut (Vaslui, Galac).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!