Végigúszott a Rajnán egy könyvtáros, hogy támogassa Románia schengeni csatlakozását

2023. szeptember 2. – 10:45

Végigúszott a Rajnán egy könyvtáros, hogy támogassa Románia schengeni csatlakozását
Fotó: Avram Iancu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken ért célba Avram Iancu petrozsényi könyvtáros, aki végigúszott Rajnán azért, hogy támogassa Románia schengeni csatlakozását. 48 nap alatt teljesítette az 1032 kilométeres távot, búvárruha nélkül, közölte az Agerpres.

„48 napnyi fizikai, pszichikai, logisztikai, pénzügyi és diplomáciai erőfeszítés után sikerrel jártunk. Elértük a végcélját ennek a kizárólag Románia schengeni térségbe való integrációjának szentelt úszásnak.

Bár az erőfeszítésem titáni és elképzelhetetlen volt, ez csak egy kis és szerény hozzájárulást jelent annak a vágyunknak az eléréséhez, hogy üzenetünk hallatszódjon a világban: Románia Európában van/Románia Európa” – írta Iancu a Facebook-oldalán.

Az úszót a hollandiai román nagykövetség képviselője, Bogdan Jâglău konzul fogadta, aki trikolór mellényt viselve átadott neki egy oklevelet és egy trófeát.

Az úszót Románia hollandiai nagykövetségének képviselője is fogadta -Fotó: Avram Iancu Facebook-oldala
Az úszót Románia hollandiai nagykövetségének képviselője is fogadta -Fotó: Avram Iancu Facebook-oldala

Iancu Románia schengeni integrációja mellett szóló érvként több neves román személyiséget is felsorolt, megemlítette például Nadia Comăneci tornászbajnokot és Constantin Brâncuși világhírű szobrászt. Megjegyezte, jelenleg románok milliói dolgoznak szerte Európában, akik megérdemelnék, hogy ne várassák őket órákon keresztül az országhatárnál.

„Románia értékes embereket adott Európának és az emberiségnek. És 4 millió román dolgozik jelenleg szerte Európában. Igazságtalan, hogy ezeket az embereket hosszú órákon át sorban állítsák, amikor húsvétra és karácsonyra vagy a nyári szabadságukra hazatérnek. Ez a legtöbb, amit tehetek. Senki sem kényszerített erre az erőfeszítésre. Senki sem kért rá. Egyszerűen csak úgy éreztem, tartozom magamnak azzal, hogy tegyek valamit a hazámért. És amihez a legjobban értek, az az úszás” – érvelt a Facebook-oldalán.

Avram Iancu július 16-án a németországi Konstanzban kezdte a maratoni úszását, és búvárruha vagy egyéb segédeszközök nélkül teljesítette a Rajna folyó 1032 kilométeres szakaszát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!