A finnek és a szlovákok a pihenés európai bajnokai, a románok a középmezőnyben vannak, a magyarok viszont sereghajtók

2023. augusztus 14. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy mely európai országokban pihennek az emberek a legtöbbet. Az első helyen Szlovákia áll, míg az ellenkező póluson Görögország.

Bár nem a legszigorúbb tudományos módszertanon alapul, a brit Bed Kingdom bútorkereskedő által készített tanulmány nyolc tényezőt vizsgált, hogy megállapítsa, eléggé kipihenik-e magukat a 28 európai ország lakói.

A figyelembe vett tényezők között szerepelt a maximális és minimális munkaidő, a szabadnapok, a munkavállalóknak naponta adott szünetek, valamint a legalább hét órát alvó lakosság aránya – írja az Euronews.

Az elemzett adatok szerint Szlovákiában a legpihentebbek az emberek, a maximális 100-ból 86,04-es pontszámot ért el az ország. A szlovákok többek között azért vezetik a rangsort, mert az évi 28 napos pihenőszabadságuk mellett további 15 hivatalos ünnepnapon is lazulhatnak, és a műszakok között 12 órás kötelező szünetet tartanak, míg a legtöbb európai országban a műszakok közé általában csak 11 óra szünetet sikerül beiktatni.

A második helyen Finnország áll 85,82 ponttal, itt a lakosság 83%-a alszik legalább hét órát minden éjszaka, ami a legmagasabb arány európai szinten. A magas durmolási indexhez aztán több extra is hozzáadódik, például a munkavállalók egyórás szünetet kapnak munkaidőben, ami a legmagasabb a vizsgált 28 ország közül. A finnek előnye az is, hogy az egy főre jutó átlagos éves munkaórák száma az egyik legalacsonyabb.

Bulgária 84,71 ponttal a harmadik helyen áll, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a bolgároknál a hétvége szent és sérthetetlen, tehát 48 órát megszakítás nélkül pihennek, mielőtt hétfőn ismét munkába állnának.

Románia 76 ponttal csak a 17. helyen áll. A felmérés szerint a lakosság 76,16%-a mondta azt, hogy legalább hét órát alszik éjszaka. A románok évente legalább 20 nap pihenőszabadságra jogosultak, és további 12 hivatalos munkaszüneti napon pihenhetnek. A munkaidő alatti ebédszünetek minimális hossza 30 perc, a műszakok közötti heti maximális pihenőidő pedig 24 óra.

Nem a legjobb adatok, de a táblázat szerint jobbak itt a pihenési feltételek, mint Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Svájcban, Belgiumban, Lengyelországban, Írországban és Magyarországon.

Magyarország a 25. helyen áll a listán, mögötte már csak Olaszország, Hollandia és Görögország van. A magyaroknak mindössze 20 nap fizetett szabadságuk van, és 11 hivatalos munkaszüneti napjuk. a lakosságnak csak a 74 százaléka tud legalább hét órát aludni egy éjszaka, és az ebédszünetre csak 20 percet biztosítanak a munkáltatók.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!