A finnek és a szlovákok a pihenés európai bajnokai, a románok a középmezőnyben vannak, a magyarok viszont sereghajtók

2023. augusztus 14. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy mely európai országokban pihennek az emberek a legtöbbet. Az első helyen Szlovákia áll, míg az ellenkező póluson Görögország.

Bár nem a legszigorúbb tudományos módszertanon alapul, a brit Bed Kingdom bútorkereskedő által készített tanulmány nyolc tényezőt vizsgált, hogy megállapítsa, eléggé kipihenik-e magukat a 28 európai ország lakói.

A figyelembe vett tényezők között szerepelt a maximális és minimális munkaidő, a szabadnapok, a munkavállalóknak naponta adott szünetek, valamint a legalább hét órát alvó lakosság aránya – írja az Euronews.

Az elemzett adatok szerint Szlovákiában a legpihentebbek az emberek, a maximális 100-ból 86,04-es pontszámot ért el az ország. A szlovákok többek között azért vezetik a rangsort, mert az évi 28 napos pihenőszabadságuk mellett további 15 hivatalos ünnepnapon is lazulhatnak, és a műszakok között 12 órás kötelező szünetet tartanak, míg a legtöbb európai országban a műszakok közé általában csak 11 óra szünetet sikerül beiktatni.

A második helyen Finnország áll 85,82 ponttal, itt a lakosság 83%-a alszik legalább hét órát minden éjszaka, ami a legmagasabb arány európai szinten. A magas durmolási indexhez aztán több extra is hozzáadódik, például a munkavállalók egyórás szünetet kapnak munkaidőben, ami a legmagasabb a vizsgált 28 ország közül. A finnek előnye az is, hogy az egy főre jutó átlagos éves munkaórák száma az egyik legalacsonyabb.

Bulgária 84,71 ponttal a harmadik helyen áll, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a bolgároknál a hétvége szent és sérthetetlen, tehát 48 órát megszakítás nélkül pihennek, mielőtt hétfőn ismét munkába állnának.

Románia 76 ponttal csak a 17. helyen áll. A felmérés szerint a lakosság 76,16%-a mondta azt, hogy legalább hét órát alszik éjszaka. A románok évente legalább 20 nap pihenőszabadságra jogosultak, és további 12 hivatalos munkaszüneti napon pihenhetnek. A munkaidő alatti ebédszünetek minimális hossza 30 perc, a műszakok közötti heti maximális pihenőidő pedig 24 óra.

Nem a legjobb adatok, de a táblázat szerint jobbak itt a pihenési feltételek, mint Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Svájcban, Belgiumban, Lengyelországban, Írországban és Magyarországon.

Magyarország a 25. helyen áll a listán, mögötte már csak Olaszország, Hollandia és Görögország van. A magyaroknak mindössze 20 nap fizetett szabadságuk van, és 11 hivatalos munkaszüneti napjuk. a lakosságnak csak a 74 százaléka tud legalább hét órát aludni egy éjszaka, és az ebédszünetre csak 20 percet biztosítanak a munkáltatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!