Hatnapos transzplantációs maraton alatt 24 beteg életét mentették meg a román orvosok

2023. augusztus 13. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású transzplantációs maratonról adott hírt az Országos Román Transzplantációs Ügynökség, amely szerint valóságos „orvossereg” fogott össze 24 beteg életétnek a megmentéséért. Hat napon keresztül tartott a megfeszített munka, amely nyomán 24 nagy szenvedésben lévő ember sorsa fordult jobbra a máj-, vese- és szaruhártya-átültetéssel, és még többen fognak sokkal jobb életet élni csont-ínszövetek átültetésének köszönhetően. A magasfokú koordinációt és precizitást követelő intervenciók szerte az országban zajlottak.

A maraton úgy kezdődött, hogy szinte egyszerre jelentkezett hat donor család az ország különböző sarkaiban. Döntésük mozgósította a szakembereket, akik valóságos versenyfutásba kezdtek, hogy a rendelkezésükre álló szűk időkeretet kihasználhassák. Az intenzív munka, amely alatt az érintett csapatok a donációtól a transzplantációig egymásnak adták át a stafétabotot hat napon keresztül tartott, és matematikai pontossággal kellett teljesíteni a feladatokat.

A román transzplantációs ügynökség Facebook-oldalán osztotta meg a történetet a közönséggel, és beszámolójukból kiderül, hogy a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban két agyhalott beteg családjának jóvoltából néhány nap alatt két szerv (máj, vese) és szövet (szaruhártya) eltávolítási műtétet hajtottak végre. Az eltávolítási műtéteknél Nagyváradon a bukaresti Fundeni kórház sebészcsapatai a máj, a kolozsvári urológiai központ a vese, és a bukaresti Szemészeti Sürgősségi Kórház a szaruhártya eltávolítását végezte el.

Augusztus 5-én Csíkszeredában a megyei kórház intenzív osztályán egy másik, agyhalottnak diagnosztizált beteg gyászoló családja döntött úgy, hogy szerv- és szövetadományozásra vállalkozva segít másokon. Az eltávolítási műtéteket szintén a már említett csapatok végezték el.

Augusztus 8-án, kedden, a Brassói Sürgősségi Kórházban került sor új szerv (máj, vese) és szövet (szaruhártya, csontvelő) eltávolítási beavatkozásra, majd az életmentésért folytatott staféta augusztus 9-én, szerdán Iaşiban folytatódott az Egyetemi Sürgősségi Kórházban, sőt, időközben még Bulgáriába is ki kellett ugrani, mert a román-bolgár együttműködés következtében onnan is épp ebben a periódusban érkezett egy felajánlás.

Az eltávolítási műtéteket végző csapatoknak az erőfeszítéseit a transzplantációs központok sebész- és aneszteziológus csapatai folytatták: öt betegen végeztek májátültetést a bukaresti Fundeni Kórház Májtranszplantációs Központjában, egy másik beteg pedig Iaşiban kapott új májszövetet. A Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinikai Intézet csapata nyolc betegnél, a iași-i Egyetemi Kórház szakemberei pedig kettőnél végeztek veseátültetést. További nyolc beteg nyeri vissza látását a bukaresti Szemészeti Sürgősségi Kórházban végzett szaruhártya-átültetésnek köszönhetően. Ezen felül pedig számos beteg az egész országból részesülhet csontvelőszövet-transzplantációban a bukaresti Colentina Szövetbank csapata erőfeszítéseinek köszönhetően.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!