A napi négyezer lépés az új mágikus szám: a kutatók szerint ennyit kell naponta megtennünk az egészségünkért

2023. augusztus 10. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezer lépés kéne naponta, és máris nagyon sokat tettünk az egészségünk érdekében. Egy időben szinte mindennap lehetett hallani e jó tanácsot, és az internet is tele volt megerősítő írásokkal, bár a tudományos kutatások sokáig hiányoztak a megállapítás mögül. A Guardian által ismertetett kutatásnak az a nóvuma, hogy ennél sokkal szerényebb lépésszám esetében is jelentős eredményeket regisztráltak a kutatók, akik szerint már a napi 4000 lépésnyi gyaloglás csökkentheti a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás kockázatát. A tanulmányból az is kiderül, minden plusz 1000 lépés további 15%-os kockázatcsökkenést eredményez.

Az az elképzelés, hogy a mozgásszegény életmód összefügg a rosszabb egészségi állapottal, ma már jól ismert, azonban eddig nem volt világos, hogy mi az az optimális lépésszám, amelyre az embereknek törekedniük kellene, vagy hogy van-e olyan felső határ, amelyen túl a további egészségügyi előnyök minimálisak.

A vizsgálathoz a Maciej Banach, a lengyelországi Lodzi Orvosi Egyetem kardiológus professzora által vezetett kutatók 17 korábbi tanulmány adatait használták fel, amelyekben 226 889 ember vett részt, akiket átlagosan hét éven át követtek, hogy felmérjék a különböző napi lépésszámok egészségre gyakorolt hatását.

A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a napi legalább 3967 lépés megtétele csökkenteni kezdte a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás kockázatát, míg a napi 2337 lépésnél is már megfigyelhető volt a szív- és érrendszeri betegségekben bekövetkező elhalálozás veszélyének a mérséklődése.

E határértékek felett a napi 1000 lépéssel való növekedés 15%-kal csökkentette az elhalálozás veszélyét, sőt a napi 500 lépéssel való növekedésnek is volt mérhető pozitív hatása, ebben az esetben ez a rizikó 7%-kal mérséklődött.

„Tanulmányunk megerősíti, hogy minél többet sétálunk, annál jobb. Azt találtuk, hogy ez férfiakra és nőkre egyaránt érvényes, kortól függetlenül, és függetlenül attól, hogy a világ mérsékelt égövi, szubtrópusi vagy szubpoláris régiójában élünk-e, vagy olyan régióban, ahol az éghajlat vegyes” – jelentette ki a kutatás vezetője, Maciej Banach.

A fiatalabb korosztályok esetében a legélesebb egészségjavulást a napi 7000 és 13000 lépés között, míg a 60 év felettiek esetében 6000 és 10 000 lépés között tapasztalták.

A kutatócsoport a napi 20 000 lépésig tartó gyaloglás hatását is értékelte – ami egy átlagember esetében 9-10 mérföldes gyaloglásnak felel meg –, és azt tapasztalta, hogy az egészségre gyakorolt előnyök tovább növekedtek.

„Nem tapasztaltunk csökkenő hatást vagy kockázati platót egyik vizsgált csoport esetében sem” – összegezték tapasztalataikat a kutatók. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a nagyon magas lépésszámmal kapcsolatos adatok továbbra is korlátozottak, és további vizsgálatokra van szükség.

Banach elmondta: „Egy olyan világban, ahol egyre több és fejlettebb gyógyszerrel rendelkezünk olyan krónikus betegségek kezelésére, mint a szív- és érrendszeri betegségek, úgy vélem, mindig hangsúlyoznunk kell, hogy az életmódváltás, beleértve az étrendet és a testmozgást, legalább olyan – vagy még hatékonyabb – hatással lehet a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésére és az élet meghosszabbítására. Még mindig szükségünk van alapos tanulmányokra, amelyek azt vizsgálják, hogy ezek az előnyök fennállhatnak-e az intenzív megerőltetés típusai, például a maratoni futás és az ironman kihívások esetében, valamint különböző korú és különböző társuló egészségügyi problémákkal küzdő különböző populációkban. Úgy tűnik azonban, hogy a farmakológiai kezelésekhez hasonlóan mindig gondolkodnunk kell az életmódváltás személyre szabott megváltoztatásán” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!