8 halott és 131 súlyosan sérült áldozata volt 2022-ben az elektromos rollerezésnek

2023. augusztus 7. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az elektromos rollert használókat érintő közlekedési balesetek száma az utóbbi években egyre nő, csak 2022-ben összesen 155 súlyos baleset történt elektromos rollerekkel, ami kétszerese a 2021-es számnak – derül ki a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének (UNSAR) adataiból.

A szervezet a román rendőrség főfelügyelősége által rendelkezésre bocsátott adatokat idézi, amelyek szerint tavaly több mint 1250 ilyen baleset történt.

"Tíz balesetből körülbelül kilenc a rolleresek hibájából következik be, a fő okok: a közlekedési szabályok be nem tartása, az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség, az elsőbbség meg nem adása, az irányváltoztatás elmulasztása vagy az ellenkező irányba való vezetés.

2022-ben összesen 155 elektromos rollerek által okozott súlyos balesetet jegyeztek fel, ami kétszerese a 2021-es adatnak, amikor 75 ilyen balesetet jelentettek, amelyek 8 ember halálát, 131 ember súlyos és 5 másik könnyű sérülését okozták″ – áll az Agerpres által idézett UNSAR-közleményben.

A rolleresek hibájából bekövetkező balesetek magas aránya a könnyű balesetek esetében is fennmarad. A gyakorlatban az összesen 1097 ilyen könnyű balesetből 893-at az ilyen típusú járművek használói okoztak, ami 919 ember könnyű sérülését eredményezte.

"Az elektromos rollerek használata mobilitást kínál a közlekedésben, de nem kockázatmentes. Ezért, különösen ha a rollerekkel bekövetkező balesetek növekvő arányát nézzük, fontos, hogy a lehető legóvatosabban közlekedjünk a forgalomban, de megfelelő védelmi megoldásokat, például biztosítási kötvényeket is alkalmazzunk" – mondta Alexandru Ciuncan, az UNSAR elnöke és főigazgatója.

Az UNSAR szerint több biztosító portfóliójában is vannak olyan biztosítások, amelyek pénzügyi védelmet nyújtanak az ilyen esetekre. Így ha egy elektromos robogóval vagy kerékpárral közlekedő személy balesetet vagy anyagi kárt okoz, az ebből eredő költségeket a biztosító egy felelősségbiztosítás keretében fedezheti. Ugyanakkor hatékony megoldást jelenthet az elkövető számára, ha orvosi ellátásra van szüksége, egy személyi baleset-, egészség- vagy életbiztosítás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!