Pótlólagos oxigén és serpák nélkül hódította meg a temesvári hegymászó az egyik legnehezebb nyolcezres csúcsot, a Broad Peaket

2023. július 15. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

A legjobb román hegymászónak számító Horia Colibășanu romániai idő szerint 11 óra 17 perckor elérte a Broad Peaket, a Föld 12. legmagasabb hegyét, pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül – közölték a sportoló képviselői a sajtóval.

„A csúcson vagyok, 8 051 méter magasan. Ez egy kimerítő 12 órás mászás volt. Egy nagyon hosszú gerincről van szó. Rettenetesen becsapós, mert alig lehet megállapítani, hogy melyik a főcsúcs. Végül sikerült, felmásztam, fáradt vagyok, minél hamarabb meg akarom kezdeni az ereszkedést, és remélem, hogy minél hamarabb eljutok az alaptáborba. Minden jót innen 8051 méterről!” – mondta Horia Colibășanu a csúcsról műholdas telefonon keresztül.

A román sportoló június 25-én indult a Broad Peak Expedícióra. Július 7-én már a Broad Peak 1600 méteres magasságban lévő 1-es táborában volt Lukas Worle osztrák hegymászóval, akivel ott találkozott. Július 13-án érték el a 3-as tábort, a csúcs előtti utolsó köztes pontot.

Horia Colibășanunak ez már a tizedik nyolcezres csúcsa a 14 közül. Húsz év után tért vissza Pakisztánba, ahol 2004-ben kezdte meg magashegyi mászásait, a K2 (8611 m), a Föld második legmagasabb csúcsának sikerével. Colibășanunak feltett szándéka, hogy mind a 14 csúcsot meghódítja, Nepálnak mind a nyolc csúcsát már megmászta, legutóbbit, a Kancsendzöngát, ahol sajnálatos módon Erőss Zsolt odaveszett, épp tavaly hódította meg, és ezzel ő lett az első romániai hegymászó akinek ez sikerült.

A Broad Peak, korábbi nevén K3, a Karakorum masszívumban, a Gasherbrum-hegységben, Pakisztán és Kína határán található. Északon a Godwin-Austen-gleccser választja el a K2-től. Nevét hosszú, széles gerincéről kapta. A Broad Peaket először 1957-ben mászta meg egy osztrák expedíció Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger és Hermann Buhl vezetésével.

Horia Colibășanu pályafutása során 24 nemzetközi expedícióban vett részt, és tíz meghódított nyolcezres csúcsával a román hegymászók közül a legmagasabb teljesítményt nyújtotta a magashegyi hegymászásban. Ő az egyetlen román sportoló, aki megmászta a K2-t és a Dhaulagirit, a világ öt legveszélyesebb hegycsúcsa közül kettőt.

A navarrai kormánytól megkapta a Sport Érdemrend aranyérmét, a Brit Alpesi Klubtól, a világ legrégebbi hegymászó klubjától pedig a „Spirit of Mountaineering” (Piolets d'Or, 2009) kitüntetést. 2017-ben a román államfő a Nemzeti Lovagrend legmagasabb fokozatával, Románia csillagával tüntette ki. A hegymászó Temesvár és Slatina város díszpolgára is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!