Gondos őzmamáról posztolt cuki videót a Romsilva

2023. július 3. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy gondos őzmamát és két gidáját sikerült lencsevégre kapniuk az erdészeti hatóság munkatársainak. A Nyugati-Kárpátokban rögzített felvételen azt is megörökítették, ahogy a suta tisztogatja a gidákat.

Mint írják, az ellés utáni pár napban a gidák nagyon gyámoltalanok, lényegében a növényzet között lapulnak, elrejtőzve az esetleges veszélyek elől, teljesen az anyjukra vannak utalva ilyenkor. Később viszont gyors fejlődésnek indulnak, pár hét alatt megduplázódik a testtömegük.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a szakértők nagyon nem ajánlják, hogy a természetben talált állatkölykökhöz nyúljunk, mert a segítő szándék legtöbbször a vesztüket okozza. Az elárvultnak tűnő kis állatok, őzek, madárfiókák a legtöbbször nem árvák, vélhetőleg azért vannak felügyelet nélkül, mert a szülők épp táplálék után járnak. És az is lehet, hogy azért nem vesszük a felnőttet észre, mert pont a jelenlétünk miatt nem mer közelíteni. Tehát ha árvának tűnő kisállatot látunk a természetben, hagyjuk békén, ne fogdossuk, és távozzunk gyorsan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!