10 köbméternyi szeméttől szabadította meg Szamost 76 lelkes önkéntes

2023. július 2. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Kajakkal és kenukkal vágott neki 76 lelkes önkéntes a Szamos megtisztításának, és két nap alatt a folyó 23 kilométeres szakaszán szedték össze az eldobált hulladékot. A Szamos romániai szakaszán, Szatmárnémeti környékén, Berendtől (Szatmárudvari község) Vetésig járták végig a partot és a medret, és összesen 10 köbméternyi, 1660 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze.


Az akciót az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti, a Multisalva Egyesület, valamint az Élet Fája Egyesület hirdette meg, és szép számmal csatlakoztak hozzájuk résztvevők június 24-25-én. A Caiac Smile sportegyesület tagjai is beszálltak, akik több vízi járművel segítették a kezdeményezést, az összegyűjtött szemét elszállítását és a szétválogatását pedig az Alpin Recycling cég vállalta magára.

A Műanyagmentes Szamos nevű projekt célja a folyó megtisztítása mellett az volt, hogy felhívja a partmenti közösségek figyelmét a vizek műanyagszennyezésének hatásaira.

Az akciót a Lidl Románia támogatta egy olyan program révén, mely a Duna és mellékfolyói műanyagszennyezésének leküzdését célozza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!