2050-re több mint egymilliárd cukorbeteg lesz a világon

2023. június 23. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új globális tanulmány szerint, amelynek eredményeit a Reuters is ismertette a következő 30 évben a világ minden országában emelkedni fog a cukorbetegség aránya, ha nem teszünk ellene valamit.

Jelenleg 529 millió cukorbeteg él a világon – állapította meg a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének kutatói által vezetett tanulmány.

Előrejelzésük szerint ez a szám 2050-re több mint kétszeresére, mintegy 1,3 milliárd emberre fog emelkedni.

Az esetek többsége 2-es típusú cukorbetegség, a betegségnek az elhízáshoz kapcsolódó és nagyrészt megelőzhető formája – közölték a kutatók.

Az előfordulási gyakoriság növekedése nem egyenletes: egyes országok és régiók különösen súlyosan érintettek. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten például várhatóan 16,8%-os, Latin-Amerikában és a Karib-térségben pedig 11,3%-os lesz a gyakorisága a krónikus betegségnek 2050-re, szemben a globálisan becsült 9,8%-kal. Jelenleg a prevalencia 6,1%. A kutatók szerint azonban ez minden országot érinteni fog.

„A cukorbetegség gyors ütemű növekedése nemcsak riasztó, hanem kihívást is jelent a világ minden egészségügyi rendszere számára” – mondta Liane Ong, a tanulmány vezető szerzője, rámutatva, hogy a betegség számos más betegséggel, például szívbántalmakkal és agyvérzéssel is összefügg.

A cukorbetegek számának növekedése részben az elhízás növekedésének, részben pedig a demográfiai változásoknak köszönhető: az idősebb felnőttek körében magasabb az előfordulási gyakoriság – mutatta ki a tanulmány. A 204 országból származó adatok nem veszik figyelembe a COVID-19 világjárvány hatását, mivel ezek a számok még nem álltak rendelkezésre, mondták a kutatók.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott tanulmány egy szélesebb körű, a cukorbetegségről szóló sorozat része, amelyet csütörtökön tettek közzé a The Lancet orvosi folyóiratban. A sorozat hatékonyabb enyhítési stratégiákra és az egyenlőtlenségek tudatosítására szólít fel, mivel a cukorbetegek többsége alacsony és közepes jövedelmű országokban él, és nem tud megfelelő kezeléshez jutni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!