Varga Csaba megérkezett a Nanga Parbat alaptáborába

2023. június 13. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Csaba nagyváradi hegymászó szombaton megérkezett a Nanga Parbat alaptáborába, ahol egy-két napot pihent, majd elkezdte az akklimatizációs köreit, számolt be hétvégén a Hazajáró Facebook-oldal, amely rendszeresen tudósít az expedícióról.

A rövid tájékoztatás szerint Varga Csaba június 7-én hajnalban érkezett Pakisztán fővárosába, Iszlamabadba. Másnap a Karakoram Highway-en az Indus völgyében fekvő Chilas városába utazott. Onnan a Diamir völgyében folytatta az útját Ser faluig, szombat délelőtt pedig elérte az alaptábort.

Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül akarja megmászni a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő Nanga Parbatot, a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsát. A csúcstámadást a június 20. és 30. közötti időszakra tervezi.

Varga Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!