Romániában is betiltja a Netflix a jelszómegosztást

2023. május 24. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte minden piacán, köztük Romániában és Magyarországon is betiltja a Netflix az úgynevezett jelszómegosztást – jelentette be a streaming szolgáltató kedden.

A vállalat levélben értesíti azokat a felhasználókat, akik a háztartásukon kívül is megosztják a fiókjukat. A Netflix szabályai szerint ugyanis egy fiókot csak egy háztartásban lehet használni, az egy háztartásban élők viszont bárhol hozzáférhetnek, akár útközben vagy a nyaralás során is.

Ahogy korábban a Telex is megírta, technikailag nem nehéz beazonosítani azokat, aki az adott háztartáson kívül használják a fiókot: az ip-címből, a Netflix szerverére csatlakozó készülék technikai adataiból, illetve ezek archívumából elég nagy biztonsággal meg lehet mondani, ha valaki éppen egy máshoz tartozó jelszót használ.

A netflixes jelszómegosztás elég elterjedt praktika, a cég becslése szerint nagyjából 100 millióan nézik úgy rendszeresen a tartalmaikat, hogy valaki kölcsönadja nekik a saját hozzáféréséhez a jelszavát. Ez ugyan a felhasználói szerződésben tiltott dolog, de eddig nemigen vette senki komolyan az ilyesfajta bliccelést.

A szolgáltató levelében arra is felhívja majd a figyelmet, hogy milyen lehetőségei vannak annak a felhasználónak, aki eddig megosztotta a jelszavát. Egyrészt ellenőrizheti, hogy mely eszközökön vannak bejelentkezve a fiókjába, és kijelentkezhet azokból, amelyek nem szabadna hozzáférniük a fiókhoz. Ezen kívül lehetőség van az eddig használt vendégfiókok áthelyezésére, ami lényegében egyedi előfizetéssé alakítását jelenti. Ez abban az esetben hasznos, ha az addigi vendégprofil tulajdonosa szeretné megtartani a már meglévő profilbeállításait és előzményeit, és a már meglévő profilját átviszi egy új előfizetéshez, amelyért már ő fizet.

Ha viszont a fióktulajdonos továbbra is meg szeretné osztani a Netflixét valaki mással a háztartásán kívül, akkor pótdíj befizetését javasolja a vállalat, aminek ellenében a megosztott profilok továbbra használhatják az előfizetést. A Hotnews azt írja, hogy Romániában havi 2,9 euró lesz a pótdíj összege, amiért más háztartásban élőkkel is meg lehet osztani a belépési adatokat. Azt is megjegyzik, Netflix néhány országban már próbálkozott ilyen pótdíj bevezetésével, Kanadában, Új-Zélandon, Portugáliában és Spanyolországban már tesztelték az új rendszert. Utóbbiban a Netflix több mint egymillió felhasználót veszített 2023 első három hónapjában, de a cég szerint a visszaesés csak átmeneti.

A szolgálató Romániában február közepén csökkentette az alapcsomagja árát a korábbi 7,99 euróról 4,99 euróra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!