Romániában is betiltja a Netflix a jelszómegosztást

2023. május 24. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte minden piacán, köztük Romániában és Magyarországon is betiltja a Netflix az úgynevezett jelszómegosztást – jelentette be a streaming szolgáltató kedden.

A vállalat levélben értesíti azokat a felhasználókat, akik a háztartásukon kívül is megosztják a fiókjukat. A Netflix szabályai szerint ugyanis egy fiókot csak egy háztartásban lehet használni, az egy háztartásban élők viszont bárhol hozzáférhetnek, akár útközben vagy a nyaralás során is.

Ahogy korábban a Telex is megírta, technikailag nem nehéz beazonosítani azokat, aki az adott háztartáson kívül használják a fiókot: az ip-címből, a Netflix szerverére csatlakozó készülék technikai adataiból, illetve ezek archívumából elég nagy biztonsággal meg lehet mondani, ha valaki éppen egy máshoz tartozó jelszót használ.

A netflixes jelszómegosztás elég elterjedt praktika, a cég becslése szerint nagyjából 100 millióan nézik úgy rendszeresen a tartalmaikat, hogy valaki kölcsönadja nekik a saját hozzáféréséhez a jelszavát. Ez ugyan a felhasználói szerződésben tiltott dolog, de eddig nemigen vette senki komolyan az ilyesfajta bliccelést.

A szolgáltató levelében arra is felhívja majd a figyelmet, hogy milyen lehetőségei vannak annak a felhasználónak, aki eddig megosztotta a jelszavát. Egyrészt ellenőrizheti, hogy mely eszközökön vannak bejelentkezve a fiókjába, és kijelentkezhet azokból, amelyek nem szabadna hozzáférniük a fiókhoz. Ezen kívül lehetőség van az eddig használt vendégfiókok áthelyezésére, ami lényegében egyedi előfizetéssé alakítását jelenti. Ez abban az esetben hasznos, ha az addigi vendégprofil tulajdonosa szeretné megtartani a már meglévő profilbeállításait és előzményeit, és a már meglévő profilját átviszi egy új előfizetéshez, amelyért már ő fizet.

Ha viszont a fióktulajdonos továbbra is meg szeretné osztani a Netflixét valaki mással a háztartásán kívül, akkor pótdíj befizetését javasolja a vállalat, aminek ellenében a megosztott profilok továbbra használhatják az előfizetést. A Hotnews azt írja, hogy Romániában havi 2,9 euró lesz a pótdíj összege, amiért más háztartásban élőkkel is meg lehet osztani a belépési adatokat. Azt is megjegyzik, Netflix néhány országban már próbálkozott ilyen pótdíj bevezetésével, Kanadában, Új-Zélandon, Portugáliában és Spanyolországban már tesztelték az új rendszert. Utóbbiban a Netflix több mint egymillió felhasználót veszített 2023 első három hónapjában, de a cég szerint a visszaesés csak átmeneti.

A szolgálató Romániában február közepén csökkentette az alapcsomagja árát a korábbi 7,99 euróról 4,99 euróra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!