Törvényt hoztak a gyalogjárásról

2023. május 11. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán döntő házként elfogadta a képviselőház a „gyalogjárás törvényének” elnevezett jogszabályt, mely előírja, hogy 2026-tól a romániai nagyvárosok ki kell dolgozzanak egy startégiát, melynek eredményeként az emberek kevesebbet járnak szennyező személyautókkal és többet járnak gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedési eszközökkel. A jogszabály célja a környezetszennyezés és az utcák zsúfoltságának csökkentése, valamint a tömegközlekedés fejlesztése.


Az intézkedések között szerepel, hogy a nagyvárosokban ún. alacsony kibocsátású zónákat hoznak létre, ahol díjakat és korlátozásokat vezethetnek be a személygépkocsival való közlekedésre vonatkozóan. A tömegközlekedési vállalatok flottájában az elektromos járművek aránya el kell érje a 30%-ot a következő 10 évben, 2040-re pedig az 50%-ot.

Az iskolák, óvodák és kórházak 300 méteres körzetén belül kell lennie busz-, troli-, vonat-, metró- vagy villamosmegállónak. A lakosság legalább 60%-a számára biztosítani kell, hogy ne kelljen 500 méternél többet gyalogolnia egy legfeljebb 20 percenként közlekedő tömegközlekedési vonal megállójáig.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!