Törvényt hoztak a gyalogjárásról

2023. május 11. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán döntő házként elfogadta a képviselőház a „gyalogjárás törvényének” elnevezett jogszabályt, mely előírja, hogy 2026-tól a romániai nagyvárosok ki kell dolgozzanak egy startégiát, melynek eredményeként az emberek kevesebbet járnak szennyező személyautókkal és többet járnak gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedési eszközökkel. A jogszabály célja a környezetszennyezés és az utcák zsúfoltságának csökkentése, valamint a tömegközlekedés fejlesztése.


Az intézkedések között szerepel, hogy a nagyvárosokban ún. alacsony kibocsátású zónákat hoznak létre, ahol díjakat és korlátozásokat vezethetnek be a személygépkocsival való közlekedésre vonatkozóan. A tömegközlekedési vállalatok flottájában az elektromos járművek aránya el kell érje a 30%-ot a következő 10 évben, 2040-re pedig az 50%-ot.

Az iskolák, óvodák és kórházak 300 méteres körzetén belül kell lennie busz-, troli-, vonat-, metró- vagy villamosmegállónak. A lakosság legalább 60%-a számára biztosítani kell, hogy ne kelljen 500 méternél többet gyalogolnia egy legfeljebb 20 percenként közlekedő tömegközlekedési vonal megállójáig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!