A szülés utáni szeparáció ellen indított kampányt az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom

2023. május 10. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Zéró szeparációt MOST!” című kampányanimációval hívja fel a figyelmet a szülés utáni szeparáció veszélyeire az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom. Rámutatnak, naponta átlagosan 500 kisbaba születik a romániai kórházakban, azonban a legtöbb kórházban az anyáktól elválasztják a kisbabájukat. Órákra, de akár napokra, sőt hetekre is.

A szeparáció viszont anyák, kisbabák, családok ezreit traumatizálja minden egyes nap. Ezért követelik a szülészeti szeparáció megszüntetését, a tiszteletteljes szülészeti-nőgyógyászati ellátást, valamint a pozitív szülésélmény lehetőségét minden nő számára.

Az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom közleménye:

Zéró szeparációt, tiszteletteljes bánásmódot a szülészeteken – anyák napjára és mindig!

Az anyák és az anyaság tisztelete és megünneplése minden kultúrának része volt ilyen vagy olyan formában. Térségünk egyes országaiban is – Romániában, Magyarországon, Szerbiában, Litvániában, Portugáliában, Spanyolországban – május első vasárnapján ünneplik anyák napját, több államban pedig május második vasárnapján vagy egy leszögezett májusi dátumon.

Május 7. jó alkalom szokott lenni arra, hogy az anyákat virággal, ajándékkal köszöntsék fel gyermekeik, férjük, rokonaik. És nemcsak: se szeri, se száma ilyenkor az anyák és a gyermekvállalás fontosságát méltató politikusi üzeneteknek.

Az ilyen jellegű köszöntések és az ünneplés azonban gyakran elfedi azokat a problémákat, nehézségeket, amelyekkel az anyák és nők nap mint nap szembesülnek. Anyaként és nőként, pont azokban a pillanatokban is, amikor női és anyai mivoltuk egyik legfontosabb eseményét tapasztalják meg. A terhesség és szülés előtt, közben vagy után elszenvedett méltatlan bánásmód, érzelmi, szóbeli vagy fizikai bántalmazás életre szóló traumákat okozhat nemcsak a nőknek, anyáknak, hanem a kisbabáknak és egész családoknak.

Lehetetlen rangsorolni a szülészeti erőszak különböző típusait, de talán anyák és kisbabáik szeparációja az, amelytől a legtöbben, legközvetlenebbül szenvednek, amely talán a leginkább mutatja a rendszerszintű problémákat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az összes, a témában érintett nemzetközi szakmai szervezet egyetért abban, hogy szülés után az anya és újszülöttje háborítatlan együttléte, az aranyóra és annak folyatása, a 24 órából 24 órás rooming-in, azaz állandó együttlét biztosított kellene legyen mindenki számára. Romániában a legtöbb szülészeten ezt nem, vagy csak szelektíven alkalmazzák.

Naponta átlagosan 500 kisbaba születik a romániai kórházakban. A legtöbb kórházban az anyáktól elválasztják a kisbabájukat. Órákra, de akár napokra, sőt hetekre. A szeparáció anyák, kisbabák, családok ezreit traumatizálja minden egyes nap.

Az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom anyák napjára és az év minden napjára azt kéri az illetékes döntéshozóktól, kórházak vezetőségeitől, szülészeteken dolgozó szakemberektől, hogy a tudományos bizonyíték alapú orvoslás és szülészeti-nőgyógyászati ellátás szellemének és gyakorlatának megfelelően biztosítsák az anyák és kisbabák állandó, megszakítatlan együttlétét, a tiszteletteljes szülészeti-nőgyógyászati ellátást, és a pozitív szülésélmény lehetőségét minden nőnek, aki ezt szeretné.

„Zéró szeparációt MOST!”-kampányanimációnkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a szeparáció mindig traumatizáló. Hosszú távú testi-leki következményei vannak a szoptatási nehézségektől a kötődés sérülésén át a szülés utáni depresszióig (nem mellékes adat, hogy kutatások szerint a szülés utáni első egy évben az anyai elhalálozások vezető oka: az öngyilkosság.) Tudományos bizonyíték alapú érvek nem léteznek, amelyek a szeparációt támasztanák alá; annál több szakmai érv van arra nézve, mennyire jó, hasznos, természetes, sőt költségkímélő az anyákat hagyni együtt lenni kisbabájukkal kórházi tartózkodásuk alatt. Császármetszés és koraszülés esetében is!

Az animációt az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom felkérésére a Beanbag Animation Studio készítette.

Legyen minden nap az anyák napja, a szülészeteken is!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!