Sarki fény villózott Erdély fölött az éjszaka

2023. április 24. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az aurora borealis általában csak a Föld mágneses pólusainál látható, külön turisztikai attrakciónak számít, és sokan azért kelnek útra az északi országokba, hogy ezt a fantasztikus természeti jelenséget megcsodálhassák. Azonban a szakemberek szerint bizonyos körülmények között máshol is észlelhető, akár itt, Erdélyben is, például egy erős napkitörés következtében.

Vasárnap este jelent meg az égbolton a sarki fény, és hétfőn a közösségi médiában el is terjedtek a rendkívüli képek a vörös-zöld vagy lila árnyalatúra festett erdélyi égről. Legtöbben Bihar és Hargita megyéből jelezték, hogy látták a sarki fény derengését a hazai égbolton. Asztronómusok és klimatológusok véleményét kérte ki a sajtó, mert elsőre hihetetlennek tűnt, azonban a szakemberek szerint bármilyen szokatlanul is hangzik, az amatőr fotósok valóban láthatták az aurora borealist, ami a délibb szélességi körökön rendkívül ritka optikai jelenség.


Adrian Sonka csillagász a Pro TV-nek nyilatkozva elmondta: „Az alacsonyabb szélességi körökön ritkábban fordul elő a megjelenése az aurora borealisnak. Talán 4 évente egyszer, amikor a legerősebb és legintenzívebb napkitörések történnek. Amit az égen látunk ezeken az estéken, azok a napkitörésekből származó elektronok, amelyek a Föld légkörében lévő oxigénrészecskékkel ütköznek, és zöldre színezik az eget, amikor pedig nitrogénrészecskékkel ütköznek, az ég vörösre változik.”

A jelenség 100 km-nél nagyobb magasságban fordul elő, és nem veszélyes, de hatással lehet a távközlési hálózatokra, ismertette a szakember, hozzátéve, hogy ilyenkor problémák adódhatnak az északi-sark közelében haladó repülőgépek fedélzetén lévő eszközökkel, de ezeket általában meg lehet előzni, és más útvonalat javasolni a pilótának.

A geomágneses vihart az Országos Meteorológiai Hivatal szakemberei szorosan figyelemmel kísérik, arról számoltak be, hogy ez az augusztus 14-ei napkorona kilökődés által jött létre, és a napokban érte el a Földet. Roxana Bojariu klimatológus szerint egy 9-es skálán mérve 7-es, 8-as szintű lehetett az intenzitása. Minél erősebb, annál valószínűbb, hogy az alacsonyabb szélességi körökön is megfigyelhető, ha megfelelőek a körülmények. .

A csillagászok szerint a jelenség hétfő este is látható lehet. A Máramaros környéki lakosok izgatottan várják a látványt. Aki növelni szeretné az esélyét a sarki fény észlelésére, keressen olyan területet, ahol nincs fényszennyezés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!