Az Athos-hegyre zarándokolt Marcel Ciolacu, hogy egészségért imádkozzon

2023. április 23. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Athosz-hegyi kolostorköztársaság területén a mai napig teljes elzártságban él körülbelül kétezer ortodox szerzetes. Ide zarándokolt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a nagyböjt utolsó hetének számító nagyhéten.

Könnyen lehet, hogy Ciolacu lesz Románia következő kormányfője a pártok közötti megállapodás értelmében, miután az új miniszterelnököt a PSD adja, de nem emiatt, hanem az emberek egészségéért zarándokolt el, és imádkozott a román állam által támogatott, a Görögország és Ciprus melletti kolostorba a politikus. Ciolacut lenyűgözte, amit ott látott. Legfőképpen az ortodox szerzetesek tettek rá nagy hatást, akikkel előszeretettel fotózkodott, a közösségi oldalán közzétett képek alapján.

A Szent Hegyet 1913. október 3-án nyilvánítottak autonóm területté, Athosz-hegyi Köztársaságként ismert. A hivatalos nyelv a görög. Az Athosz-hegy az utóbbi években azért is került fókuszba, mert Románia jelentős összegeket költ rá az adófizetők pénzéből, illetve a nemi diszkrimináció kérdése is többször szóba jött, miután a hegyre mind a mai napig nem engedik be a nőket, a nő tilalom ma is érvényben van. A szabályt megszegő nőket elvileg kettőtől tizenkét hónapig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!