Hétfőtől kezdődően egy évig ingyenes lesz méhnyakrákszűrés a sepsiszentgyörgyi kórházban

2023. április 22. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egész évben ingyenes méhnyakrákszűrés a sepsiszentgyörgyi "Dr. Fogolyán Kristóf" Megyei Sürgősségi Kórházban – közölte a kórház sajtóirodája szombaton. A szűrővizsgálatok előzetes időpontkérés alapján fognak zajlani, családorvosi beutaló nélkül.

A sepsiszentgyörgyi "Dr. Fogolyán Kristóf" Megyei Sürgősségi Kórház által szervezett méhnyakrákszűrő program keretén belül, április 24-től kezdődően év végéig, a 24 és 64 év közötti nők előzetes időpontfoglalás alapján, ingyenes Babeş Papanicolaou tesztre és HPV (Humán Papillomavírus) szűrésre jelentkezhetnek.

Időpontfoglalás a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0367 730 042 vagy a 0773 322 633, reggel 10:00 és este 18:00 óra között, vagy online, a kórház időpontfoglaló felületén, a "Cab. Ginecologie Screening" lehetőséget kiválasztva.

A méhnyakrák megelőzésének és szűrésének érdekében a programban résztvevő 24-29 éves korosztályba tartozó nőknek Pap-tesztet, míg a 30-64 éveseknek HPV-vizsgálatot végeznek. A mintavétel ambulánsan történik a kórház Járóbeteg-rendelőjének épületében. (Földszint, 11-es számú Nőgyógyászati rendelő.)

Azok a páciensek akik a fent említett két korcsoport egyikébe tartoznak és nem vettek részt hasonló szűrésben és nem rendelkeznek megerősített méhnyakrák diagnózissal a személyi igazolványuk felmutatásával ingyenesen részesülhetnek a vizsgálatban, családorvosi küldőpapír nélkül.

A projekt által finanszírozott valamennyi orvosi vizsgálat, a szakorvosi konzultáció, a Pap kenetvizsgálat, a HPV-teszt, a méhnyak diszpláziás elváltozásainak korai diagnosztizálása, a kolposzkópia, a méhnyakrákot megelőző elváltozásainak kimetszése vagy ablatív kezelése stb. ingyenes.

A méhnyakrák olyan betegség, amely bármely életkorú nőt érinthet, bár az esetek közel fele a 35 és 55 éves kor között fordul elő. Ez egyike azon kevés rákos megbetegedéseknek, amelyek korai felismeréssel szinte 100%-ban megelőzhetők. Az invazív méhnyakrák kockázata akár 90%-kal csökkenhet a szűrőprogramokon rendszeresen résztvevő nők körében, 10 invazív rákos megbetegedésből 9 megelőzhető lenne.

A méhnyakrák megelőzésére és korai felismerésére szolgáló szűrőprogram a sepsiszentgyörgyi „Dr. Fogolyán Kristóf” Megyei Sürgősségi Kórházban a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház kezdeményezésével valósul meg, partnerségben a ,,George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetemmel, azzal a céllal, hogy növekedjen azon nők száma akik részesülhetnek a méhnyakrák megelőzésében.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!