Hóban masírozó vadmalacokon ámul most a román internet népe, és nem véletlenül

2023. április 20. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai erdők számtalan cukiságot – és valószínűleg kevésbé cukiságot is – rejtenek. Elég csak a múlt héten bemutatott erdei medencére gondolni, amelyben őzek, szarvasok és medvék mártóztak meg. A román erdészet, a Romsilva a Facebook-oldalán most egy újabb felvételt osztott meg, amelyen egyik Suceava megyei munkatársuknak egy egész vadmalackondát sikerült megörökítenie ahogy a hóban masíroznak, valószínűleg az anyjukat követve. A felvételen egészen közelről láthatjuk az állatokat, nem véletlen lettek igen népszerűek.

Az erdészet egy rövid ismeretterjesztőt is csatol a videó mellé. Megjegyzik, hogy a vaddisznók elterjedési területe Romániában elég nagy, a síkságoktól a hegyvidékig mindenhol megtalálhatók, még a Duna-deltában is ott vannak. A mostani felvétel az észak-romániai Putna környékén készült.

Egy koca évente 4-6 malacot hoz világra, amelyeket 3-4 hónapos korukig szoptat. A kocák kondában élnek a malacokkal, illetve süldőkkel együtt. A kondát a legidősebb kocák, az úgynevezett vezérkocák vezetik. A fiatal hímek egy éves korokig maradhatnak az anyjukkal a kondában, utána el kell hagyniuk azt. Az ivarérett hímek magányosan élnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!