Világrekordot döntöttek a szatmáriak a leghosszabb kvízesttel, ami közel másfél napig tartott

2023. április 5. – 08:19

Világrekordot döntöttek a szatmáriak a leghosszabb kvízesttel, ami közel másfél napig tartott
Fotó: Mango / Kovács Zsolt kvízmester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai által 2014-ben felállított rekordra vert rá több mint egy órával a csíkszeredai születésű Kovács Zsolt, aki egy korty kávé nélkül 34 óra 35 percen keresztül, nem csak hogy ébren volt, de a másnapba nyúló kvízestet is levezette, ahol 2000 kérdésére válaszoltak a résztvevők. KoZso ezzel a világ leghosszabb kvízmaratonját vezette le Szatmárnémetiben: ha rekordkísérletét a Guinness hitelesíti, a kvízmesternek köszönhetően a városka teljesítménye bekerül a rekordok könyvébe.

Gratulálok a világ leghosszabb kvízestjének levezetéséhez. Kinek a rekordját kellett megdöntened?

Az eddigi leghosszabb maratont egy amerikai kvízmester, Jason Hinkledire 2014-ben állította fel. Az volt a célunk, hogy Hinkledire 33 óra 8 percét meghaladjuk. Ehhez egy nagy fokú szervezés kellett. Nem lehetett a véletlenre bízni azt, hogy lesz olyan pillanat, amikor egy csapat sincs, vagy nincsenek ott emberek, akik játszanak, tehát ezt mind előre le kellett szervezni.

Mit jelent számodra ez a világrekord?

Nagyon sokat tanultam magamról. Sokat tanultam arról, hogy milyen döntéseket hozni nyomás meg fáradtság alatt. Nem vagyok maratonista, nem is vagyok éjjel fennmaradó típus: szilveszterkor már aludtam egy órakor, a lakodalmamon is reggel ötkor lefeküdtem aludni, úgyhogy ebből a szempontból mentálisan nagyon megerőltető volt nekem egy éjszakát nem aludni. De megtapasztaltam azt is, hogyan zajlik egy ilyen, milyen állapotokba kerülök közben. Egy különleges belső utazás volt számomra, és sok mindent megtanultam a korlátjaimról, a mentális képességemről.

Hogyan készültél fel az embert próbáló feladatra?

Márciusban volt egy Petőfi 200-as kvízturné. Ezt használtam fel arra, hogy fizikailag és mentálisan is ráhangolódjak az előttem álló kihívásra, szinte minden nap tartottam 1-2 három órás kvízt.

Hány normális időtartamú kvízestnek felelt meg ez az egyetlen alkalom?

A kvízeim általában két-három órát tartanak, úgyhogy legalább 12 kvízestnek felelt meg a 34 óra.

Mennyi kávé kell egy ilyen attrakciót levezetni?

Nekem semennyi, mert nem kávézok. Életem során mindössze egy kávét ittam, és mivel nagyon rossz volt, ezért nem is kóstoltam soha többé. Vizet meg sört iszok, most a víz irányába mentem el, de abból nagyon sokat megittam. Épp arra kellett figyelnem, hogy csak megadott időközönként mehettem ki a mosdóba.

Akkor mi kellett ahhoz, hogy ezt végig csináljátok?

Kellett egy nagyon erős bázis, amelyet az elmúlt négy évben kifejlődött kvízmozgalom és az erdélyi kvízbajnokság termelt ki. Lassan öt éve annak, hogy Szatmárnémetiben elkezdtem kvízesteket szervezni. Elég erőssé vált a közösség ahhoz, hogy sikerüljön összehozni a Guinness-rekordot is. Úgy képzeld el, közel 150 játékos fordult meg a teremben a Guinness Rekordos kihívás időtartama alatt. Rajtuk kívül körülbelül 500-an vettek részt nézőként, azaz csak beültek megnézni a játékot egy ideig a 34 óra alatt. Ők mindannyian valamilyen szinten kötődnek ehhez a kvízmozgalomhoz.

 Fotó: Mango / Kovács Zsolt kvízmester Facebook-oldala
Fotó: Mango / Kovács Zsolt kvízmester Facebook-oldala

Hány csapat vett részt?

Ez egy helyi verseny volt, 27 csapattal, akik egymás ellen játszottak, és direkt erre a rekordkísérletre gyűltek össze az emberek, azaz az Erdélyi Kvízbajnokság egy különálló esemény, ami ettől függetlenül jövő héten csütörtökön folytatódik.

Ők mit nyertek?

Azon kívül, hogy egy Guinness világrekord részesei lehettek, diplomát kaptak és egy vacsorát. Mindenkivel, aki ott volt és részesévé vált a közös történetnek, közösen koccintottunk a kvízmaraton után.

Milyen volt ezt a közel 35 órát kvízmesterként levezetni, mert a közönség cserélődött ugyan, de neked végig ki kellett tartanod?

Nagy kihívás volt, nem is annyira fizikailag, mint mentálisan. Még mindig érzem a hatását, azóta sem sikerült kipihennem magam, nagyon kifárasztott a rekordkísérlet. Ez olyan, mint amikor előadást tart valaki és közben végig mikrofonba beszél. Már fél óra vagy negyven perc is fárasztó tud lenni. Ezt a fáradtságot kell 34 óra 35 perccel beszorozni, és máris el lehet képzelni a mostani állapotom. Nagyon megterhelt mentálisan, és persze fizikailag is előjöttek a kialvatlanság tünetei. Voltak holtpontok és mélypontok is. Sajnos szemernyit sem tudtam aludni. Minden óra után kivehettem öt perc szünetet, és kumulálhattam húszat. Próbáltam is egyszer kivenni egy 20 perces szünetet, de akkora volt az adrenalin bennem, hogy nem engedett aludni. Úgyhogy kinyújtóztam, kimentem a levegőre, és folytattuk tovább.

Melyik volt a legnehezebb pillanatod?

Az éjszaka folyamán volt ilyen, amikor azt hittem, hogy elmegyek aludni és az megold mindent. Elmentem és nem sikerült pihennem egyáltalán, visszamentem, és ugyanolyan fáradtan kellett folytassam, és úgy tudtam kijönni, hogy megjöttek a friss csapatok új energiával és láttam az arcukon, hogy jelen vannak, támogatnak, és hogy képesek voltak felkelni éjjel 2-3-kor és vidámak. Ott voltak, kértek egy kávét, leültek és mondták, hogy büszkék vagyunk rád, meglesz, most már a felénél vagyunk. Akkor gyakorlatilag az embereknek az energiái mozgattak túl, semmi más. Ahogy elnéztem az arcokat, azokat az embereket, akik fölkeltek az éjszaka közepén, hogy együtt lehessünk, akik ott voltak értem és a kvízközösségért, én is erőre kaptam, folytatni tudtam.

Azt fontos tisztázni, hogy bár már borítékolható a rekord, de még hátra van a papírmunka, amíg hivatalosan is világrekordnak tekintik a szatmári kvízestet.

Valóban, persze lehet azt mondani, hogy világrekordot döntöttünk, mert gyakorlatilag ezt majd az idő igazolja, de amíg a Guiness ezt nem hitelesíti, és ez egy kicsit még odébb van, addig egyelőre csak rekordkísérletről beszélhetünk. Be kell nyújtani még a bizonyítékokat, és a Guinness 12 hét után hitelesíti a világrekordot, elküldi a világrekordól szóló diplomát, ami azt jelzi, hogy mindent rendben találtak.

Mit kell tenni, ahhoz, hogy a Guiness hitelesnek találja a rekordkísérletet?

Kétféleképpen lehet világrekordot felállítani, ha valaki a Guinnesstől jön hitelesíteni, ami elég sok pénzbe kerül (8 500 font/9 731 €). A másik verzió részükről ingyenes, de bizonyítékokkal kell alátámasztani és szigorú szabályokat kell követni azért, hogy a rekordot hitelesítsék. Ilyenek vannak benne, hogy két kamerás vágatlan videó. Szemtanúk is kellenek legyenek, akik négy óránként váltják egymást, és akik jegyzőkönyvet vezetnek a rekordkísérletről. Ezen kívül időmérőkre is szükség van, hogy minden találjon. Van egy csomó bizonyíték, amibe a kérdések is beletartoznak. A 35 órás kvízre 2100 kérdéssel készültem, hogy percenként fel tudjak tenni egy kérdést, amiből 2000-et sikerült végül felolvasnom.

Milyen témákat érintettél egyébként ebben a rengeteg kérdésben?

Igyekeztem úgy összeválogatni a témákat, hogy sok területet lefedjek, és megmozgassam a középkorú, erdélyi magyar értelmiséget. Minden blokkom 10-20 kérdésből állhatott, így több téma is volt: az orosz-ukrán háború, energiaválság, áremelkedések, de viccesebb témákkal is foglalkoztunk, és a konyhatündér blokkban a gulyásfőzés is terítékre került. Ezeken kívül voltak keményebb témák is, mint a fiatalkori alkoholizmus, drogfogyasztás Erdélyben meg Magyarországon, úgyhogy mindenféleképpen olyan topikokat próbáltam feldolgozni, amik foglalkoztatják az embereket.

Fotó: Mango / Kovács Zsolt kvízmester Facebook-oldala
Fotó: Mango / Kovács Zsolt kvízmester Facebook-oldala

És hát azt szerettem volna népszerűsíteni ezzel a világrekord kísérlettel, hogy főleg a koronavírus-járvány alatt nagyon polarizált lett a világ, mindenki belekerült egy véleménybuborékba, és az emberek nem próbálnak már konstruktív módon vitatkozni, hanem mindenki meg van győződve saját igazságáról, ezért nem is nagyon vitatkoznak élőben. Úgyhogy egy kicsit ezt a vitakultúrát is szerettem volna visszahozni a kérdések kapcsán. Remélem, az építő ötletek, a konstruktív hozzáállás valamihez maradandó élményük lesz a résztvevőknek, és hosszú távon is rájönnek, hogy azok szülik a jó gondolatokat, jó eredményeket.

Mondtad, hogy voltak holtpontjaid, de hogyan jöttél ki belőle?

Ha egyedül kellett volna végigcsinálnom, biztos, sokszor abbahagytam volna, főleg az éjszaka folyamán, de jöttek új emberek, új energiák, nagyon pozitív volt mindenki. Ha éjjel kettőkor jöttek, akkor sem késett el senki. Amit bevállaltak tartották, nagyon komolyan vették a rekordkísérletet, ez a lelkesedés pedig engem is feltöltött energiával, mert nagyon pozitív visszajelzés volt a számomra, hogy a közösség ilyen odaadó, meg fontos nekik is ez a rekordkísérlet.

Biztos vagyok benne, hogy ha a feleségemnek ne lett volna ez a hozzáállása, energiája, támogatása, akkor bele se vágtam volna, másrészt meg ki se tudtam volna tartani. Az ő jelenléte, segítsége, szervezkedése, egyben tartása. Nagyon tudta, mi zajlik bennem, és sokszor átlendített olyan pontokon, ahol én már lehet, hogy feladtam volna. Úgyhogy nagyon sokat köszönhetek Kovács Henriette-nek is. De voltak olyanok is, akik sütöttek fánkokat, hoztak csokit. Virágvasárnap volt, akik a templomból jöttek, hozták a szentelt barkát, hogy az szerencsét hozzon. És a végén meg két csíkszeredai barátom is megjelent Szatmárnémetiben. Biztos tudod, hogy csíki születésű vagyok, és hát a barátaim vasárnap reggel beültek az autóba és feljöttek Szatmárra, hogy az utolsó három órában szurkoljanak nekem.

Ezek biztosan jól is estek, és ezek szerint, ha valaki hasonló rekordkísérletre készül, de nem iszik kávét, akkor megvan a recept, egy támogató közösségre van szükség, hogy sikerüljön.

Érdekes, hogy ez az egész egy ilyen nagy közösségi élménnyé változott és mindenki magáénak érezte a projektet. Nagyon fontos, hogy az én nevemhez kötődik ez a világrekord, de azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez a világrekord ennek a közösségnek a rekordja és a teljesítménye. Én csak az ötlettel jöttem, ők felkaroltak és támogattak, így tudtuk összehozni. Mindenki hozzáadott volt, aki egy akkumulátorral szállt be, volt, aki kamerával segítette a projektet vagy a puszta jelenlétével, mások főztek, sütöttek, mindenki hozzátett valamit ahhoz, hogy ez összejöjjön.

Mi lesz ennek a folytatása?

A bizonyítékokat még nem nyújtottuk be, fel kell dolgozni a 35 órányi videóanyagot, azokat be kell címkézni, egy gigabyte-os méretűeket kell vágni. Le kell fordítani angolra az összes jegyzőkönyvet. Tehát nagyon-nagyon sok munka van még. Úgyhogy, amire a Guinness visszaigazol, el fog tartani a nyár végéig.

Mi lesz utána? Mi a következő terv?

A 2023-as Erdélyi Kvízbajnokság megy tovább. Jövő héten folytatódik, ezen a héten nem vállaltam kvízeket, mert ezt a 12 kvízestnyi maratont ki kell pihennem, de jövő héttől folytatjuk tovább ötven városban.

Továbbra is várom a megkereséseket, szívesen megyek céges rendezvényekre, fesztiválokra, hogy egy kicsit aktívan szórakozzanak az emberek, fejlesszük ezt a vitakultúrát, mindenféle eseményen. Az utóbbi években a cégek is kezdték belátni, hogy a céges rendezvényeken is nagyon hasznos az, hogy ne csak komoly előadások legyenek, majd nagy buli, hanem kvíz is, ami egy nagyon jó csapatjáték és átvezetés a kettő között.

Illetve, egyik projektből megyek a másik projektembe. Kedden délután öt órakor megnyitjuk Szatmárnémetiben az első mesterséges intelligencia által festett kiállítást, most épp itt vagyok a kiállítóteremben.

Akkor még következő Guinness-rekord kísérleten nem gondolkozol?

Még nem, de nem kizárt, hogy lesz még. Amikor erre a rekordra rátaláltam, akkor nézegettem, hogy még milyen opciók vannak. Vannak még a fejemben gondolatok erről, de egyszer ez legyen meg, és aztán meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Azt megnézted, hogy van-e olyan, hogy a legtöbb kérdést feltevő kvízmester, mert lehet a 2000 kérdéssel már azt is megdöntötted.

Még nem néztem meg, de most, hogy így mondod, meg fogom nézni. Esküszöm, eszembe se jutott, de abszolút lehet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!