50 éves az első, mobiltelefonról kezdeményezett hívás

2023. április 3. – 10:59

50 éves az első, mobiltelefonról kezdeményezett hívás
Martin Cooper annak a mobiltelefonnak a másolatát tartja a kezében, amelyről a világ első hívását kezdeményezte 1973. április 3-án – Fotó: Valerie Macon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ötven éves az első, dokumentált mobilos hívás – 1973. április 3-án New Yorkban rögzítették amint Martin Cooper, a Motorola mérnöke és feltalálója felhív valakit. A tárcsázott fél, nyilván, a konkurens Bell Telephone Laboratories mérnöke, Joel Engel volt, aki egy hasonló projekten dolgozott.

Az Agerpres szerint a hívás idején Martin Cooper a Sixth Avenue-n tartózkodott, riporterekkel körülvéve, és azt újságolta a hívott félnek, hogy a beszélgetést egy mobiltelefonról kezdeményezte. A használt készülék egy DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) prototípus volt. Valamivel több mint 1 kg-ot nyomott, és az antennát nem számítva 25 cm hosszú, közel 9 cm széles és 4,5 cm vastag volt. Egy hívás maximum 30 percig tarthatott, az akkumulátor töltési ideje pedig 10 óra körül volt.

A DynaTAC 8000X nagyközönség számára történő forgalmazását a Szövetségi Hírközlési Bizottság 1983. szeptember 21-én engedélyezte. A következő évben került a piacra, de szinte megfizethetetlen volt: 3 995 dollárba került, ami ma 11 500 dollárnak felel meg. A Cooper által bemutatott prototípushoz képest a mobiltelefon új változata „csak” 790 grammot nyomott.

A készülék 30 számot tudott tárolni, ezeket kisméretű LED-képernyőn jelenítette meg. Külseje és méretei miatt a telefon a „tégla” és a „cipő” beceneveket kapta.

A DynaTAC telefonokat 1984-től 1994-ig gyártották. Bár folyamatosan fejlesztették őket, ezek a modellek kezdtek veszíteni népszerűségükből a Motorola MicroTAC megjelenését követően, melyek jóval kisebbek voltak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!