A húsvéti időszakban átlagban havi 30 tojást fogyasztanak a romániaiak

2023. április 02. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

A húsvéti ünnepeket megelőző hónapban a romániaiak a megszokott havi mennyiségnél 50 százalékkal több tojást, átlagban 30 darabot fogyasztanak – jelentette ki vasárnap az Agerpresnek a Romániai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke.

Ilie Van elmondta, hogy a hazai tojásszükségletet teljes egészében hazai termelésből biztosítják. Romániában az egy főre jutó fogyasztás átlagban 250 tojás, ami az európai átlagnak felel meg.

Az Eurostat adatai szerint az M és az L kategóriába tartozó, 30 darabos kiszerelésű tojások termelői átlagára tavaly 33 százalékkal nőtt 2021-hez képest Romániában, míg az európai átlagár 44 százalékkal emelkedett. Erről Ilie Van elmondta: az EU szintjén 2022-ben Romániában volt a legkisebb a tojás termelői ára. Idén február végén ez darabonként 0,59 lej volt szemben 0,75 lejes uniós átlagárral. 'Vagyis továbbra is nálunk a legkisebb a termelői ár az Európai Unióban' – magyarázta.

Az Országos Statisztikai Intézet és a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Romániában 37 millió tojótyúk van, ebből 9 millió a 248 baromfifarmon és mintegy 28 millió az egyéni háztartásokban. A teljes hazai termelés az elmúlt években évi 5,5 és 5,9 milliárd közötti tojás volt.

A legutóbbi inflációs adatok szerint a tojás idén februárban körülbelül 34 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, és 2,43 százalékkal került többe, mint 2022 decemberében. A tojást a nagy áruházláncokban méretük és minőségük függvényében 1 lej és 1,8 lej közötti áron árulják ebben az időszakban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!