Egy város elpusztítására képes, méretes aszteroida zúg el szombaton a Föld mellett

2023. március 25. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy aszteroida – a 2023 DZ2, amely elég nagy ahhoz, hogy elpusztítson egy nagyvárost – szombaton fog elhaladni a Föld és a Hold között, ez a nem fenyegető esemény tízévente egyszer fordul elő, jelentette az Európai Űrügynökség (ESA) bolygóvédelmi hivatala, amely arra készül, hogy mindent megtudjon a méretes kődarabról.


Egyes becslések szerint az átmérője 40-70 méter, és elég nagy ahhoz, hogy egy nagyvárost elpusztítson, ha becsapódna a bolygónkba.

Szombaton romániai idő szerint 20.49-kor fog elzúgni a Föld mellett a méretes kődarab, az űrkutatók szerint nem kell félnünk, nincs ok aggodalomra. Várhatóan mintegy 175 ezer kilométerre fog elhaladni a Földtől, óránként 28 ezer kilométeres sebességgel.

Az aszteroidát először február 27-én észlelte egy megfigyelő a spanyol Kanári-szigetek egyikén, La Palmán. Kisebb aszteroidák naponta haladnak el a Föld felett, de egy ekkora kődarab Richard Moissl szerint tízévente egyszer halad el a Föld mellett.

A Nemzetközi Aszteroida Figyelmeztető Hálózat úgy döntött, kihasználja ezt, és a 2023 DZ2-t számos műszerrel, például spektrométerrel és radarral fogják elemezni.

A cél az, hogy egy hét alatt mindent megtudjanak az aszteroidáról, amely a csillagászok számításai szerint 2026-ban ismét el fog haladni a Föld mellett, de nagyobb távolságban, és legalább a következő 100 évben nem jelent majd becsapódási veszélyt.

Ha egy ilyen objektum egy napon mégis a Föld felé tart, akcióba lép a bolygóvédelmi hivatal. Tavaly a NASA DART szondája szándékosan nekiment a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidának, amelyet sikerült eltéríteni a pályájáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!