A marihuána legalizálása volna a célja a MIAFSZM pártnak, amelyet most próbálnak bejegyeztetni Bukarestben

2023. március 09. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti törvényszéken egy olyan párt bejegyzésére nyújtottak be kérelmet, amelynek fő célja a indiai kender-származékok fogyasztásának törvényesítése volna. A tervezett párt neve is pontosan ez: A Marihuána Legalizációjáért Koalíció Pártja. Az eset pikantériája, hogy ha tényleg sikerülne bejegyeztetni a pártot, ennek a román rövidítése CPLM volna, amit úgy lehetne magyarítani, hogy a MIAFSZM Párt.

A G4Media szerint a három kérelmező közül ketten apa és fia: Șerban Ion (58 éves) és Tudor Oncescu, utóbbi még középiskolás, de már nagykorú. Tudor édesanyja Ana Maria Dalu, a tanügyminisztériumhoz tartozó Oktatási és Kutatási Központ igazgatója. A központ a honlapján olvasható bemutató szerint tudományos támogatást nyújt az oktatási rendszer legújabb megközelítéseihez, „a hiteles, motiváló, aktív és kreatív tanuláshoz”. Ana Maria Dalu nem kívánta kommentálni sem férje, sem fia kérelmét a párt bejegyzésére vonatkozóan, mondván, hogy nagykorú, és felelősséggel tartozik tetteiért. A bukaresti bíróság egyelőre nem tűzte ki az első tárgyalás időpontját.

A marihuánafogyasztás romániai legalizálásának témája az elmúlt években egyre gyakrabban jelenik meg a közbeszédben, többek között vezető politikusok is kifejtették véleményüket a könnyű drog legalizálásának célszerűségéről. Jelenleg a romániai jogszabályok zéró toleranciával, bűncselekményként kezelik a kábítószer-fogyasztást, így egy ilyen párt bejegyzésére jelenleg nincs túl sok esély.

A vicces sztorin túl, a lap kiderítette, hogy a 18 évet már betöltött fiatalembert korábban többször szankcionálták a középiskolában diáktársainak és tanárainak többszörös és súlyos zaklatása miatt. Ezt követően Tudor Oncescu a szüleivel együtt indított perben jogerős határozattal elérte a szankciók megsemmisítését, miután a bírák megállapították, hogy az oktatási intézmény a szankciók meghozatalakor nem járt el szabályosan, amikor nem biztosították Oncescu tanuló számára a védelemhez való jogot.

Az iskola a tárgyaláson arról számolt be, hogy az akkor még kiskorú fiú édesanyja „tagadta vagy bagatellizálta a tények súlyosságát”, minden alkalommal elhárította a felelősségvállalást a zaklatásokért, viccnek vagy diákcsínynek nevezve a történteket.

Ana Maria Dalu az évek során több pozíciót is betöltött állami intézményekben – tanácsadóként dolgozott az Országos Ifjúsági és Sporthivatalban, majd a Határon Túli Románok Intézetében, illetve kutatóként az Ifjúsági és Sportminisztériumban. 2022-ben jelöltette magát az Országos Diszkriminációellenes Tanács igazgatótanácsába is, de jelölése nem ment át a parlamenti szavazáson.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!