A marihuána legalizálása volna a célja a MIAFSZM pártnak, amelyet most próbálnak bejegyeztetni Bukarestben

2023. március 9. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti törvényszéken egy olyan párt bejegyzésére nyújtottak be kérelmet, amelynek fő célja a indiai kender-származékok fogyasztásának törvényesítése volna. A tervezett párt neve is pontosan ez: A Marihuána Legalizációjáért Koalíció Pártja. Az eset pikantériája, hogy ha tényleg sikerülne bejegyeztetni a pártot, ennek a román rövidítése CPLM volna, amit úgy lehetne magyarítani, hogy a MIAFSZM Párt.

A G4Media szerint a három kérelmező közül ketten apa és fia: Șerban Ion (58 éves) és Tudor Oncescu, utóbbi még középiskolás, de már nagykorú. Tudor édesanyja Ana Maria Dalu, a tanügyminisztériumhoz tartozó Oktatási és Kutatási Központ igazgatója. A központ a honlapján olvasható bemutató szerint tudományos támogatást nyújt az oktatási rendszer legújabb megközelítéseihez, „a hiteles, motiváló, aktív és kreatív tanuláshoz”. Ana Maria Dalu nem kívánta kommentálni sem férje, sem fia kérelmét a párt bejegyzésére vonatkozóan, mondván, hogy nagykorú, és felelősséggel tartozik tetteiért. A bukaresti bíróság egyelőre nem tűzte ki az első tárgyalás időpontját.

A marihuánafogyasztás romániai legalizálásának témája az elmúlt években egyre gyakrabban jelenik meg a közbeszédben, többek között vezető politikusok is kifejtették véleményüket a könnyű drog legalizálásának célszerűségéről. Jelenleg a romániai jogszabályok zéró toleranciával, bűncselekményként kezelik a kábítószer-fogyasztást, így egy ilyen párt bejegyzésére jelenleg nincs túl sok esély.

A vicces sztorin túl, a lap kiderítette, hogy a 18 évet már betöltött fiatalembert korábban többször szankcionálták a középiskolában diáktársainak és tanárainak többszörös és súlyos zaklatása miatt. Ezt követően Tudor Oncescu a szüleivel együtt indított perben jogerős határozattal elérte a szankciók megsemmisítését, miután a bírák megállapították, hogy az oktatási intézmény a szankciók meghozatalakor nem járt el szabályosan, amikor nem biztosították Oncescu tanuló számára a védelemhez való jogot.

Az iskola a tárgyaláson arról számolt be, hogy az akkor még kiskorú fiú édesanyja „tagadta vagy bagatellizálta a tények súlyosságát”, minden alkalommal elhárította a felelősségvállalást a zaklatásokért, viccnek vagy diákcsínynek nevezve a történteket.

Ana Maria Dalu az évek során több pozíciót is betöltött állami intézményekben – tanácsadóként dolgozott az Országos Ifjúsági és Sporthivatalban, majd a Határon Túli Románok Intézetében, illetve kutatóként az Ifjúsági és Sportminisztériumban. 2022-ben jelöltette magát az Országos Diszkriminációellenes Tanács igazgatótanácsába is, de jelölése nem ment át a parlamenti szavazáson.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!