Receptre is adják már a sztárok által is használt fogyasztó injekciót az Egyesült Királyságban

2023. március 8. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyságban több ezer elhízással küzdő ember kaphatja receptre a Wegovy fogyókúrás injekciót, miután a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) jóváhagyta a használatát – számolt be a Sky News alapján a Spotmedia.

A szert már több híresség, köztük a Twitter-vezér Elon Musk is használta, és Kim Kardashian is ennek segítségével sikerült beleférjen Marilyn Monroe ruhájába. Tavaly októberben Muskot megkérdezte egy Twitter-felhasználó, hogy mi a titka annak, hogy „fittnek és egészségesnek” néz ki, mire ő röviden így válaszolt: „Wegovy”.

A páciensek heti rendszerességgel kapják az injekciókat. A szer hatására jóllakottnak érzik magukat, ami azt eredményezi, hogy kevesebbet esznek. Az étvágyat azáltal nyomja el, hogy az étkezés után felszabaduló glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) hormonnal megegyező hatást vált ki, „utánozza” annak működését.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a szert kapók testsúlya 68 hét alatt 12%-kal csökkent. Egy másik tanulmány szerint a mellékhatások közé tartozik a hányinger és a hasmenés, de ezek általában enyhék és idővel még inkább enyhülnek.

A Novo Nordisk által gyártott gyógyszerre azok a felnőttek jogosultak, akiknek legalább egy testsúlyfüggő betegségük van, és a testtömegindexük (BMI) legalább 35-ös. Ide tartozik a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia (kiegyensúlyozatlan vagy egészségtelen koleszterinszint), az apnoe és a szívbetegségek.

A Wegovy-t csak receptre kaphatják a páciensek, egy speciális testsúlykezelési szolgáltatás részeként. Alacsony kalóriatartalmú diéta és fokozott fizikai aktivitás mellett alkalmazzák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!