Receptre is adják már a sztárok által is használt fogyasztó injekciót az Egyesült Királyságban

2023. március 8. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyságban több ezer elhízással küzdő ember kaphatja receptre a Wegovy fogyókúrás injekciót, miután a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) jóváhagyta a használatát – számolt be a Sky News alapján a Spotmedia.

A szert már több híresség, köztük a Twitter-vezér Elon Musk is használta, és Kim Kardashian is ennek segítségével sikerült beleférjen Marilyn Monroe ruhájába. Tavaly októberben Muskot megkérdezte egy Twitter-felhasználó, hogy mi a titka annak, hogy „fittnek és egészségesnek” néz ki, mire ő röviden így válaszolt: „Wegovy”.

A páciensek heti rendszerességgel kapják az injekciókat. A szer hatására jóllakottnak érzik magukat, ami azt eredményezi, hogy kevesebbet esznek. Az étvágyat azáltal nyomja el, hogy az étkezés után felszabaduló glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) hormonnal megegyező hatást vált ki, „utánozza” annak működését.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a szert kapók testsúlya 68 hét alatt 12%-kal csökkent. Egy másik tanulmány szerint a mellékhatások közé tartozik a hányinger és a hasmenés, de ezek általában enyhék és idővel még inkább enyhülnek.

A Novo Nordisk által gyártott gyógyszerre azok a felnőttek jogosultak, akiknek legalább egy testsúlyfüggő betegségük van, és a testtömegindexük (BMI) legalább 35-ös. Ide tartozik a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia (kiegyensúlyozatlan vagy egészségtelen koleszterinszint), az apnoe és a szívbetegségek.

A Wegovy-t csak receptre kaphatják a páciensek, egy speciális testsúlykezelési szolgáltatás részeként. Alacsony kalóriatartalmú diéta és fokozott fizikai aktivitás mellett alkalmazzák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!