A mai Románia, Bulgária és Magyarország területén jelenhettek meg a világ első lovasai

2023. március 6. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

Régóta vitatott kérdésre ad választ egy, a Helsinki Egyetem kezdeményezésére végzett felmérés. A Science Advances szaklapban megjelent kutatás szerint a mai Románia, Bulgária és Magyarország területén jelenhettek meg a világ első lovasai, írja a Hotnews.

A korábbi feltételezések szerint a lovaglás gyakorlata vagy Kazahsztánból, vagy a mai Ukrajna területéről vagy az Ibériai-félszigetről származik, azonban egyik elmélet sem vált általánosan elfogadottá a régészek körében. Az új tanulmány szerzői szerint az általuk bemutatott eredmények a legkorábbi közvetett bizonyítékokat kínálják a lovaglás gyakorlatáról.

A tudományos kutatás során 39 romániai, bulgáriai és magyarországi lelőhelyről származó 217 csontvázat vizsgáltak, amelyek a Jamnaja vagy a Jamnaja előtti kultúrához tartoztak. Ez a kultúra körülbelül 3300 évvel ezelőtt jelent meg a Fekete-tengertől északra és keletre, később nyugat felé is elterjedt.

A kutatás kiindulópontja egy körülbelül 2.879-2.633 éves csontváz volt, amelyet a Prahova megyei Strejnicu településen fedeztek fel. Ezt követően 39 romániai, bulgáriai és magyarországi lelőhelyet elemeztek, a 219 csontvázból pedig mintegy 150-et az említett kultúrával hoztak összefüggésbe.

A szakemberek kielemezték a medencecsontok, a combcsontok vagy a csigolyák lovasokra jellemző elváltozásait. Megállapították, hogy közülük 24 a „valószínűleg” lovasnak, 15 pedig a „nagyon valószínűleg” lovasnak besorolható kategóriába tartozik. Ezek a legkorábbi bizonyítékok a lovak ilyen célú használatára.

Az eredmény azonban még nem eléggé egyértelmű. Egy, a magyarországi Csongrád-Kettőshalomnál feltárt, körülbelül 6300 évesre datált sír elemzési eredményei szerint a lovaglás már egy évezreddel az Jamnaja kultúra előtt is elterjedt volt. A finn kutatók szerint azonban egy egyedi eset nem szolgálhat bizonyítékul. További tanulmányokra tehát mindenképp szükség van. Egyelőre annyit lehet állítani, hogy az említett terület valószínűleg a történelem első lovasait adta a világnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!