Nem csak beköszön, hanem egyenesen berúgja az ajtót a tavasz a héten

2023. március 6. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte jelentős felmelegedés várható a következő időszakban, akár a 16-18 °C-ot is elérheti a nappali csúcshőmérséklet, de esőre is lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) március 6-19. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben és Máramarosban napról napra melegebb lesz ezen a héten, a nappali csúcsértékek átlaga a kezdeti 6 °C-ról fokozatosan 12-14 °C-ig nő, a minimumoké mínusz 2 °C-ról plusz 5 °C-ig emelkedik. A jövő héten változékony lesz az időjárás, a maximumok 9 és 14 °C, a minimumok 0 és 3 °C között változnak, március 15. körül lesz a legmelegebb. Csapadékra gyakran lehet számítani, helyenként jelentős mennyiségben.

A Bánságban is jelentős felmelegedés várható ezen a héten, melegebb lesz, mint ilyenkor általában. A nappali maximumok átlaga 11 °C-ról 16 °C-ig nő, a minimumoké 0 °C-ról 6 °C-ig. Jövő héten a nappali csúcsértékek átlaga 11 és 16 °C között alakul, éjszaka 2-5 °C-ig hűl a levegő. A vizsgált időszakban végig nagy lesz a csapadék kialakulásának esélye.

Körösvidéken a hétvégéig felmelegedésre lehet számítani, a régió nappali csúcsértékeinek átlaga 8 °C-ról 14 °C-ig emelkedik, a minimumoké mínusz 1 °C-ról plusz 6 °C-ig nő. Jövő héten változékony lesz az időjárás, nappal 10-15 °C lesz, éjszaka 1-4 °C-ig csökken a hőmérséklet. Csapadék szinte minden nap várható.

Ezen a héten a hegyekben is melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, a nappali csúcsértékek átlaga a hét végére eléri az 5 °C-ot, a minimumoké a kezdeti mínusz 7 °C-ról 0 °C-ig nő. Jövő héten nappal 2 és 6 °C-ig melegszik a levegő, éjszaka mínusz 4 °C és fagypont közötti értékek várhatók. Csapadékra gyakran lehet számítani, helyenként jelentős mennyiségben.

A tavasz berobbanása nem olyan nagy meglepetés, gyakorlatilag már február közepe óta megindult a felmelegedés. És az elmúlt tél sem volt túlságosan kemény, Romániában sorra dőltek meg a melegrekordok, Magyarországon már azt is tudni, hogy 1901 óta országos átlagban a második legenyhébb tél volt a 2006/2007-es után. Romániából egyelőre egész télre vonatkozó adatok nem ismertek, a ANM honlapján a havi értékelések is csak januárig készültek el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!