Örökbefogadott romániai testvérpár talált egymásra 50 év után Kanadában

2023. február 25. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Dacina Crasnanic és Traian Alexander egymás tudta nélkül Kanadában éltek, 30 perces autóútra egymástól, és 50 évesen tudták meg, hogy testvérek, miután mindketten DNS-tesztet végeztek. A két testvért születésükkor elválasztották egymástól, és különböző családok fogadták örökbe őket – írja a CBC.

Soha nem találkoztak, amíg mindketten nem végeztek el a 23andMe DNS-tesztet, abban a reményben, hogy többet megtudhatnak a családjuk történetéről. Egyikük sem fedezett fel fontos információt arról, amit kerestek, de mindkettőjüket életük meglepetése érte, amikor a teszteredményekből kiderült, hogy testvérek.

Paradox módon mindkét Romániából származó testvér ma már kanadai állampolgár, és elég közel laknak egymáshoz. A Torontóban élő Alexander bevallotta, a gondolat, hogy mindketten ugyanabban az országban élnek, egymás közelében, legalább annyira meghökkentette, mint az a hír, hogy testvére van.

„Ez őrület. Úgy értem, miért pont Kanada? Lehetnék Angliában is. Lehetnék Németországban, Spanyolországban. Európai polgár vagyok. Bárhol élhetnék, de ide vetett a sors” – mondta a férfi CBC újságírójának.

Röviddel azután, hogy megkapta a DNS-teszt eredményét, Alexander a Facebookon felvette a kapcsolatot Dacinával, aki a Torontótól 22 kilométerre északra fekvő Markham városában él. Néhány nappal később találkoztak először, és azóta próbálják bepótolni a külön töltött évtizedeket, amelyek alatt nem tudtak egymás létezéséről. „Először teljesen irreálisnak tűnt, egyszerűen nem tudtam elhinni” – vallotta be Dacina.

A nő a CBC-nek elmondta, nem sokkal azután fogadták örökbe, hogy egy romániai árvaház igazgatója az épület előtti bokrok között elhagyatottan talált rá. De csak 20 éves korában tudta meg, hogy örökbe fogadott gyerek, miután felfedezett egy ellentmondást a születési anyakönyvi kivonatában. Férjével 1990-ben költözött Kanadába, közvetlenül a romániai kommunizmus bukása után.

Alexandert is már felnőtt volt, amikor édesanyja először mondta el neki, hogy örökbe fogadták. „Valaki a munkába menet észrevett engem, egy szemétlerakó közelében hagytak, pár hetes lehettem” – vallotta be.

A férfi, aki felfedezte Alexandert, elvitte a helyi rendőrkapitányságra, és az édesanyja, akinek a bátyja rendőrkapitány volt, a gondjaiba vette. Volt felesége és fia Torontóba költöztek, ezért, hogy közelebb legyen a családhoz, miután több évet töltött Kanada és Románia között ingázva, Alexander 2008-ban Torontóban telepedett le.

A meglepetések nem értek véget a két testvér találkozásával. Kiderült, hogy Dacinának és Alexandrunak is van egy-egy felnőtt fia, akit Victornak hívnak. Victor Crasnanic a torontói Metropolitan Egyetemre jár, ahol testvére fia, Victor Alexander már végzett. A két unokatestvér is közel került egymáshoz, mióta a szüleik újra találkoztak.

A 30 éves Victor Alexander elmondta, hogy ugyanazokat a tévéműsorokat, matekjátékokat kedvelik és a Star Wars-sorozat iránti szenvedélyük is összekapcsolja őket.

Traian Alexander bevallotta, hogy a 40. születésnapja után Kanadába költözni kihívást jelentett számára, mert nem sok barátja volt itt, de az új családtagok megtalálása új lendületet hozott az életébe. „Úgy tervezem, hogy 100 évig fogok élni, így van még 50 évünk arra, hogy bepótoljuk azt az időt, amit nem voltunk együtt” – zárta történetüket Dacina Crasnanic.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!