A családon belüli erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel próbálnak meg véget vetni életüknek

2023. február 22. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot – írta egy új kutatásra hivatkozva a Guardian. Azoknál pedig, akik párkapcsolaton belüli szexuális bántalmazást éltek át, hétszer nagyobb a valószínűsége az öngyilkosságnak. A nők jogaiért küzdő aktivisták megdöbbentőnek nevezték az eredményeket, amelyeknek szerintük arra kellene ösztönözniük a háziorvosokat, szülésznőket, a munkaügyi központok munkatársait és másokat, akik kiszolgáltatott nőkkel kerülnek kapcsolatba, hogy rutinszerűen kérdezzék meg őket személyes biztonságukról.

A párkapcsolati erőszak áldozatai emellett több mint háromszor nagyobb valószínűséggel tesznek kárt magukban, és több mint kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy öngyilkos gondolataik támadnak.

Az eredmények Sally McManus egészségügyi szakértő elemzéséből származnak, aki az Agenda Alliance jótékonysági szervezet megbízásából végezte el a felnőttek mentális egészségét vizsgáló brit felmérést. Ez az első tudományos kutatás az Egyesült Királyságban, amely szoros kapcsolatot talált a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkos gondolatai, valamint az életük befejezésére tett kísérlet között.

Becslések szerint a nők több mint egynegyede (27 százalék) válik partnere bántalmazásának áldozatává élete során.

McManus a felnőttkori pszichiátriai halálozási felmérés három legutóbbi, 2000-ben, 2007-ben és 2014-ben közzétett kiadását elemezte, amely hétezer, 16 éves és idősebb ember mentális egészségi állapotára terjed ki részletekbe menően.

"Aggasztó, hogy az öngyilkosságban elhunytak egy része a családon belüli erőszak rejtett áldozata lehet, akiket nem számoltak össze és nem ismertek fel"."

Megvizsgálta, hogy hány nő élt át fizikai, szexuális, érzelmi vagy gazdasági erőszakot, illetve hányan voltak azok, akik az elmúlt egy évben önkárosították magukat, öngyilkossági gondolataik voltak, vagy megpróbáltak véget vetni az életüknek.

A kutató megállapította, hogy a szegénységben élő, munkanélküli, betegség vagy fogyatékosság miatt munkaképtelen, valamint eladósodott nők nagyobb valószínűséggel válnak párkapcsolati erőszak áldozatává. Az elemzés azt mutatja, hogy „amikor egy nő öngyilkos gondolatok miatt jelentkezik a szolgálatoknál, akkor valószínűsíthetően párkapcsolati erőszak áldozata” – húzta alá a kutató.

Jess Southgate, az Agenda Alliance vezérigazgató-helyettese szerint „szégyenletes, hogy a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkossági késztetései közötti egyértelmű összefüggést korábban nem ismerték el annak a közegészségügyi válsághelyzetnek, amelyről valójában szó van”.

"Elemzésünk úttörő jelentőségű. Az egyedülálló adatsor azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban a családon belüli bántalmazást elszenvedő nők nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint azok, akik nem éltek át bántalmazást. A kockázat a kapcsolaton belüli szexuális erőszak áldozatai esetében a legnagyobb" – jelentette ki a kutató.

Southgate úgy véli, ennek egyik oka az, hogy az öngyilkosok háromnegyede férfi, így eddig az ő mentális egészségükre összpontosítottak.

„A nők fájdalmát és szorongását azonban mindannyiunk veszélyére figyelmen kívül hagyjuk” – folytatta. „Ez egy közegészségügyi válsághelyzet. Eredményeink azt mutatják, hogy a bántalmazás hosszú távú hatással van a mentális egészségre, és legrosszabb esetben végzetes is lehet” – hangsúlyozta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!