Ötletversenyt és önérvényesítő képzést szervez krónikus betegséggel élő fiataloknak a Yuppi

2023. február 20. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva


Krónikus betegséggel élő fiatalok számára szervez ötletversenyt és önérvényesítő képzést a Yuppi Tábormozgalom Egyesület a PONT Csoporttal partnerségben.

A szervezők tájékoztatása szerint az #IAmMyAdvocate projekt részeként ötletversenyre 3-5 fős csapatok jelentkezhetnek március 6-áig, a legjobb 10 ötlet megvalósításához pedig anyagi támogatást kapnak majd. A önérvényesítő képzések online zajlanak, március 4-én román nyelven és 5-én magyarul, 12:00 és 16:00 óra között.

A #IAmMyAdvocate projektet a Yuppi Tábor Mozgalom Egyesület a PONT Csoporttal és a Spektrum Oktatási Központtal partnerségben, az Aktív Polgárok Alap (Active Citizens Fund) Románia pénzügyi támogatásával valósítja meg. A projekt célja a krónikusan beteg fiatalok (14-35 évesek) (rák, cukorbetegség, fiatalkori ízületi gyulladás, lupusz, cöliákia, asztma stb.) társadalmi befogadására irányuló integrált és részvételi önképviseleti modell kidolgozása, 200 krónikusan beteg fiatal bevonásával 24 hónapon keresztül, az ország legalább 15 megyéjéből, akiknek legalább 50%-a hátrányos helyzetű területekről származik.

Az ötletverseny

A projekt jelenlegi fázisában a szervezők olyan, 14 és 35 év közötti fiatalokból álló csapatok jelentkezését várják, akik beazonosítottak egy problémát és jobbá szeretnék tenni a környezetüket. A 3-5 fős csapatokban legalább egy tagnak krónikus betegséggel élő fiatalnak kell lennie. A problémák minél több oldalról való körbejárására és a legjobb megoldás megtalálására a jelentkezők egy 3 hetes ötletelési folyamaton vesznek részt. Ebben egy facilitátor is segíti a csapatokat.

Az ötletverseny célja, hogy olyan kezdeményezések szülessenek, melyeket a krónikus betegséggel élő fiatalok és a környezetükben élő fiatalok terveznek meg és relevánsak, fontosak a közösség számára. Az ezekből összerakott videó-protfólió ily módon valóban reprezentatívvá válik. A folyamatban résztvevő csapatok videókban mutatják majd be a kezdeményezéseik tervét. Ezek alapján egy szakmai zsűri kiválasztja majd azt a 10 ötletet, melynek megvalósulását anyagi támogatással teszik lehetővé. Az ötletversenyre a linkre kattintva lehet jelentkezni.

Önérvényesítő képzések

A krónikusan beteg fiatalokat gyakran másként kezelik az iskolában, a munkahelyen, jogaik nem mindig érvényesülnek, és néha nehéz számukra betegségükről beszélni. Annak érdekében, hogy a fiatalok merjék hallatni a hangjukat, a projekt során önérvényesítő képzéssorozatot szervez a Yuppi Tábormozgalom Egyesület.

Fotó: Yuppi / Lonay Arthur
Fotó: Yuppi / Lonay Arthur

Az első ilyen képzés január végén zajlott Kolozsváron, március 4-én és 5-én pedig további két online képzésre kerül sor 12:00 és 16:00 óra között. A március 4-i alkalom román nyelven, a március 5-i pedig magyarul történik. A regisztrációs link itt található.

A képzések 14-35 év közötti krónikus beteg fiataloknak szólnak az ország minden részéből. Szakképzett oktatókkal együtt azonosítják a problémákat, amelyekkel szembesülnek, és együtt keresik a megoldásokat. A fiatalok megtanulják, hogyan álljanak ki a jogaikért, hogyan hallassák a hangjukat, hogyan gondolkodjanak és valósítsanak meg egy érdekérvényesítő kampányt. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, játékokkal és gyakorlatokkal.

Az #IAmMyAdvocate projekt részeként a szervezők az ötletversenyen kívül két támogató csoportot hoztak létre Facebookon, hogy megteremtsék a párbeszéd és tapasztalatcsere biztonságos keretét a fiatalok számára. Krónikusan beteg emberek helyzetével kapcsolatos figyelemfelkeltő és érzékenyítő kampányok szervezését is célul tűzték ki a projekt lebonyolítói, elsősorban a tanárok, de a szélesebb közönség számára is. A kamaszoknak pedig élményterápiás táborokat szerveztek és fognak szervezni a jövőben is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!