A Yuppi Camp új projektje abban támogatja a krónikus betegségben szenvedő fiatalokat, hogy saját magukon segítsenek

2022. május 24. – 17:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan környezetet, olyan közösséget szeretnénk biztosítani, ami segít, hogy a krónikus betegségben szenvedő fiatalok saját maguk oldják meg a problémájukat” – magyarázta László Zsuzsa, aki Yuppi Tábormozgalom alapítója a szervezet keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a legújabb, IAmMyAdvocate projektjüket mutatták be.

Az élményterápiás Yuppi Táborokat több mint egy évtizede szervezik diabéteszes, daganatos betegségekben és más krónikus betegségben szenvedő gyerekeknek. László elmondta, az elmúlt években gyakran felmerült, hogy azoknak a 18 évüket betöltött fiatal felnőtteknek is szervezhetnek programokat, akik kinőtek a táborozásból, de eddig hiányoztak a körülmények. A Norvég Alap támogatásával megvalósuló projekt ebben kínál most lehetőséget.

„Szinte kivétel nélkül minden fiatal felnőtt azt mondta, az hozta el a tényleges változást az életébe, amikor elfogadta magát és a betegségét, és megtanulta elmondani a többieknek az iskolában, az egyetemen vagy a munkahelyen. Vagy akár a párkapcsolatban. A közös nevező az önmagukba vetett hit volt” – mondta el László Zsuzsa, aki szerint a krónikus beteg fiataloknak bátorságra van szükségük, hogy önmaguk lehessenek, és kiálljanak magukért.

Csaba, Zsuzsa és Ionuț- Fotó: Gál László / Transtelex
Csaba, Zsuzsa és Ionuț- Fotó: Gál László / Transtelex

Az #IAmMyAdvocate abban segít, hogy a Yuppi tábor jelenlegi és volt résztvevői megoszthassák egymással a betegség okozta problémákat, nehézségeket, de ami még ennél is fontosabb, hogy támogassák egymást ezeknek a nehéz pillanatoknak az átvészelésében, ahol növelhetik az önbizalmukat, ahol azt érzik, elfogadják és megértik őket, ahol bátorítva vannak arra, hogy kiálljanak magukért. A projekt keretében a következő két évben mintegy kétszáz, 14-35 év közötti fiatallal fognak együtt dolgozni.

Csaba, akit 12 éves korában diagnosztizáltak krónikus ízületi gyulladással, elmondta, hogy miért volt jó részt venni a táborban. „Velük egyszerűbb volt beszélgetni, mert könnyebben megértettük egymást, például azt, hogy ki miért nem tehet meg valamit. Nekem például a jobb bokámban alakult ki artritisz, és a mai napig, ha megerőltetem, megdagad és fájni kezd. Könnyebb volt velük erről beszélni” – magyarázta.

A projektnek több komponensű: például támogatói csoportokat hoznak létre a Facebookon, hogy ezzel is áthidalják a földrajzi távolságokat. Ezen kívül a 14-18 közötti korosztálynak továbbra is élményterápiás táborokat szerveznek, összesen 100 kamaszt tudnak fogadni a következő két évben.

A 18-35 év közötti fiatal felnőtt közösségnek regionális találkozókat szerveznek, például Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen. Ugyanakkor a fiatal felnőttek nagyobb testvérként segítik a kamaszokat, osztják meg a betegséggel kapcsolatos tapasztalataikat a kisebbekkel.

A Pont Csoporttal együttműködésben pedig abban segítik a fiatalokat, hogy saját magukon segíthessenek. Azonosítják a krónikus betegségben élők problémáit, és ehhez keressenek megoldásokat. A Pont 10 projektnek a megvalósítását támogatja tudással és tapasztalttal.

A projekt részeként 10 fiatal osztja meg a közösségi média felületein osztja meg betegségével, mindennapi életével kapcsolatos tapasztalatait. Olyan felületeken teszik mindezt, amivel könnyen elérnek ahhoz a korosztályhoz, amelynek szüksége van erre. Ebben a saját maguk tervezte kampányban kapnak segítséget a Yuppitól.

Két olyan tevékenységet is szerveznek, amivel társadalmi változást próbálnak előidézni. A csíkszeredai Spektrum oktatási központtal tíz iskola mintegy 130 pedagógusának szerveznek érzékenyítő képzéseket, de érdekvédelmi szervezeteknek, például a gyerekjogvédelemi, betegjogvédelemi intézményeknek, illetve tanfelügyelőség is tartanak szakkoferenciát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!