Magyarul is elmondta Temesvár polgármestere, mennyire büszke, hogy a kisebbségek a közösség részei

2023. február 19. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Temesvár minden közösségével büszkélkedünk: magyar, német, zsidó, szerb, bolgár, roma, és számos mással, akik évszázadok óta és állandó konstruktív párbeszédben élünk itt” – mondta magyarul Dominic Fritz Temesvár német származású polgármestere, majd visszaváltott románra, később pedig németül is elmondta mennyire büszke, hogy Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet egy közösségként ünnepelhetik meg.

A pár órával ezelőtt közzétett videóban 1 perc 30 másodperctől hallható Dominic Fritz pénteki beszéde:

A polgármester azt is megjegyezte románul, hogy maga a helyszín, a nyitógálának helyet adó kultúrpalota a város kulturális sokszínűsége és ökumenizmusa jelképének nevezhető, tekintve, hogy az Európában egyedülálló módon három különböző nyelven – románul, magyarul és németül – játszó színháznak ad otthont.

De Dominic Fritz azt is megjegyezte pénteken, hogy az 1938-as szélsőséges terror jelképe is a terem. Egy antiszemita gránátot hajított a terembe, amivel 4 embert megölt, tízet megsebesített. Szerinte az emberek nem tökéletesek, sem Európában, sem Romániában, sem Temesváron. De a kulturális főváros cím nem a tökéletességet jutalmazza, hanem egy város törekvését a fejlődésre. Éppen az önnön sebezhetőségének felismeréséből születik meg a várost mozgásban tartó kreatív energia. A kultúra küldetése pedig az értékekbe, a felebarátainkba, a saját erőnkbe vetett bizalom növelése.

De nem csak a fájó emlékeket idézte fel a polgármester, hisz az épülethez fűződik az 1989. december 20-ai esemény is, amikor a város lakossága a palota erkélyéről bátran kikiáltotta Temesvárt az első kommunizmusmentes romániai városnak.

Ez is része annak az örökségnek, amely minket azzá tesz, akik ma vagyunk. Ez az örökség a temesváriak nemzedékei által vallott értékekre épül – az etnikai és vallási sokszínűség tiszteletére, a bátorságra, a hatalommal szembeni szkepticizmusra, a hálára azért, ami volt, ami van és ami lesz

– fogalmazott Dominic Fritz.

Temesvár a hétvégén hivatalosan is Európa kulturális fővárosává vált, és bizakodva tekint a következő egy év kínálatára, amely több mint ezer rendezvényt foglal magában, és több mint egymillió látogatóra számítanak – jelentette ki vasárnap a város polgármestere.

Dominic Fritz az AGERPRES-nek nyilatkozva rámutatott, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt két évvel ezelőtt még kivitelezhetetlennek tűnt sokak számára, de a helyi közösség végig erőteljesen hitt benne.

„Ez alatt a három nap alatt megmutattuk, hogy azok a dolgok, amelyek összekötnek bennünket, sokkal értékesebbek azoknál, amelyek elválasztanak. A város meghatározó értékei – az innováció, a multikulturalizmus és a sokszínűség – Európa-szerte láthatókká váltak” – fogalmazott az elöljáró az egyéves rendezvénysorozatot megnyitó hétvége utolsó napján.


Mint mondta, turisták ezrei sétáltak a hétvégén a város utcáin, vettek részt a különféle rendezvényeken, romániai és külföldi újságírók százai viszik tovább a rendezvénysorozat üzenetét.

A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 nyitó hétvégéjén több mint 130 rendezvényt tartottak a bánsági nagyvárosban. Ezek szervezésében és lebonyolításában több mint 800 személy vett részt, közülük 500-an hazai, szerbiai és japán önkéntesek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!