Magyarul is elmondta Temesvár polgármestere, mennyire büszke, hogy a kisebbségek a közösség részei

2023. február 19. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Temesvár minden közösségével büszkélkedünk: magyar, német, zsidó, szerb, bolgár, roma, és számos mással, akik évszázadok óta és állandó konstruktív párbeszédben élünk itt” – mondta magyarul Dominic Fritz Temesvár német származású polgármestere, majd visszaváltott románra, később pedig németül is elmondta mennyire büszke, hogy Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet egy közösségként ünnepelhetik meg.

A pár órával ezelőtt közzétett videóban 1 perc 30 másodperctől hallható Dominic Fritz pénteki beszéde:

A polgármester azt is megjegyezte románul, hogy maga a helyszín, a nyitógálának helyet adó kultúrpalota a város kulturális sokszínűsége és ökumenizmusa jelképének nevezhető, tekintve, hogy az Európában egyedülálló módon három különböző nyelven – románul, magyarul és németül – játszó színháznak ad otthont.

De Dominic Fritz azt is megjegyezte pénteken, hogy az 1938-as szélsőséges terror jelképe is a terem. Egy antiszemita gránátot hajított a terembe, amivel 4 embert megölt, tízet megsebesített. Szerinte az emberek nem tökéletesek, sem Európában, sem Romániában, sem Temesváron. De a kulturális főváros cím nem a tökéletességet jutalmazza, hanem egy város törekvését a fejlődésre. Éppen az önnön sebezhetőségének felismeréséből születik meg a várost mozgásban tartó kreatív energia. A kultúra küldetése pedig az értékekbe, a felebarátainkba, a saját erőnkbe vetett bizalom növelése.

De nem csak a fájó emlékeket idézte fel a polgármester, hisz az épülethez fűződik az 1989. december 20-ai esemény is, amikor a város lakossága a palota erkélyéről bátran kikiáltotta Temesvárt az első kommunizmusmentes romániai városnak.

Ez is része annak az örökségnek, amely minket azzá tesz, akik ma vagyunk. Ez az örökség a temesváriak nemzedékei által vallott értékekre épül – az etnikai és vallási sokszínűség tiszteletére, a bátorságra, a hatalommal szembeni szkepticizmusra, a hálára azért, ami volt, ami van és ami lesz

– fogalmazott Dominic Fritz.

Temesvár a hétvégén hivatalosan is Európa kulturális fővárosává vált, és bizakodva tekint a következő egy év kínálatára, amely több mint ezer rendezvényt foglal magában, és több mint egymillió látogatóra számítanak – jelentette ki vasárnap a város polgármestere.

Dominic Fritz az AGERPRES-nek nyilatkozva rámutatott, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt két évvel ezelőtt még kivitelezhetetlennek tűnt sokak számára, de a helyi közösség végig erőteljesen hitt benne.

„Ez alatt a három nap alatt megmutattuk, hogy azok a dolgok, amelyek összekötnek bennünket, sokkal értékesebbek azoknál, amelyek elválasztanak. A város meghatározó értékei – az innováció, a multikulturalizmus és a sokszínűség – Európa-szerte láthatókká váltak” – fogalmazott az elöljáró az egyéves rendezvénysorozatot megnyitó hétvége utolsó napján.


Mint mondta, turisták ezrei sétáltak a hétvégén a város utcáin, vettek részt a különféle rendezvényeken, romániai és külföldi újságírók százai viszik tovább a rendezvénysorozat üzenetét.

A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 nyitó hétvégéjén több mint 130 rendezvényt tartottak a bánsági nagyvárosban. Ezek szervezésében és lebonyolításában több mint 800 személy vett részt, közülük 500-an hazai, szerbiai és japán önkéntesek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!